Home Δυτική αθήνα ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

0
0

ΕΞΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

 

Έξι βασικές αρχές περιλαμβάνουν στο μανιφέστο τους οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, που συμφωνούν, υπογράφουν και ζητούν την ανάκληση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΣΔΝΑ, την παύση κάθε διαδικασίας επέκτασης της χωματερής, να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για χρήση του λατομείου Μουσαμά, να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας, να καταργηθούν τα αντισταθμιστικά και να βρεθούν νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων με δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Πολίτες της Δυτικής Αθήνας,

Το τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα της Χωματερής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, έχει ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας.

Επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν τις βλαπτικές συνέπειες στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας από την έκλυση των ρύπων παραμένουν στο σκοτάδι. Η χωματερή, όχι μόνο δεν απομακρύνεται, αλλά επεκτείνεται με την πρόσφατη απόφαση 248/2019, η οποία προβλέπει επιπλέον 4 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα.

Στις 24.10.2019 οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστέρι), Λάμπρος Μίχος (Αγ. Βαρβάρα), Νίκος Ζενέτος (Ίλιον), Σταύρος Τσίρμπας (Αγ. Αναργυροι – Καματερό), Στέφανος Βλάχος (Πετρούπολη), η Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, Ευμορφία Σάββα και επικεφαλής Δ. Παρατάξεων και φορέων, ανταλλάξαμε απόψεις προκειμένου να καθορίζουμε από κοινού, τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τονίστηκε από όλους ότι η Δ. Αθήνα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, λόγω του ΧΥΤΑ και όχι μόνο. Έχει σχεδιαστεί η επένδυση άλλων 200.000.000,00 ευρώ για την υποδοχή όλων των απορριμμάτων της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών.

Συμφωνούμε:

  1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΝΑ και να βρεθεί λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
  2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης – επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
  3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μία ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
  4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
  5. Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών και για όσο χρόνο δίνονται να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
  6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος

 

ΟΙ νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα.
Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε η ήπια διαχείριση να αφορά όλες τις περιοχές της Αττικής, μέχρις ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η διαλογή στην πηγή.

 

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΤΣΙΡΜΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΛΑΧΟΣ