Home Δυτική αθήνα ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

0
0

Την άμεση αποψήλωση των εναερίων μέσων μεταφοράς υψηλής τάσης στο Δήμο των Αγίων Αναργύρων ζήτησε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

 

 

Η κ. Γιαννακοπούλου επισήμανε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης ερώτησης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, από τα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πολλές φορές υπερβαίνουν τα όρια.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Κύριε Υπουργέ, σήμερα με την επίκαιρη ερώτηση που συζητάμε θέλω να σας τονίσω ένα μείζον ζήτημα, το οποίο ταλανίζει, απασχολεί, προβληματίζει τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και ιδιαίτερα, τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων, του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού και έχει να κάνει με την έκκληση, την οποία έχουν κάνει επανειλημμένως προς την πολιτεία για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ύπαρξη των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης.

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας έντονος κίνδυνος. Και είναι αυτό που ζητούν, καθώς υπάρχουν μελέτες και μετρήσεις, οι οποίες έχουν διενεργηθεί και δείχνουν ότι τα μεγέθη της έντασης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κυμαίνονται σε ορισμένα σημεία του πυκνοκατοικημένου ιστού, όχι απλά πλησίον του ορίου, αλλά κάποιες φορές αρκετά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, τα οποία έχουν τεθεί από τους σχετικούς κανονισμούς προστασίας και συγκεκριμένα από τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η ζώνη διέλευσης των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό κατοικιών, ακόμη και μέσα σε προαύλια σχολείων, κύριε Υπουργέ -αν είναι δυνατόν- και σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και σε έκταση αρκετών οικοδομικών τετραγώνων. Αφορά περίπου εκατόν εβδομήντα επτά ακίνητα, σαράντα πέντε οικοδομικά τετράγωνα και επτακόσια τριάντα νοικοκυριά.

Αν μπορώ, θα ήθελα να δώσω πολύ συνοπτικά κάποιες περιοχές, τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έχει να κάνει στην οδό Αναργύρων στο 1ο Δημοτικό, όπου λόγω του μετασχηματιστή της ΔΕΗ οι τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι σταθερά πάνω από το όριο. Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γεωργίου Παπανδρέου υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ και οι τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και είναι πολλές ακόμη.

Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό δημιουργεί, πέραν από την όχληση την οπτικοακουστική που είναι σοβαρή και την απαξίωση των ακινήτων των ανθρώπων εκεί, και έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την υγεία τους από τη συνεχή έκθεση τους στα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.

Κανείς δεν ξέρει εάν θα μπορέσει να υπάρξει -και πότε- το απαραίτητο έργο υπογειοποίησης των γραμμών. Μία εκτιμώμενη υπογειοποίηση περιλαμβάνει τρία κυκλώματα. Αφορά, επίσης και την αντικατάσταση του υποσταθμού Χαλκηδόνας με κλειστού τύπου υποσταθμό τεχνολογίας GIS.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκλέγεται στη Δυτική Αθήνα, είναι Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας και κατά τον αγιασμό της φετινής σχολικής χρονιάς βρέθηκε στο εν λόγω σχολείο, το οποίο είναι δίπλα ακριβώς στον μετασχηματιστή υψηλής τάσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε την κατάσταση. Φοβάμαι όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι.

Άρα, λοιπόν, εμείς θέλουμε να μας δώσετε μία σαφέστατη εικόνα για τα μέτρα τα οποία προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής. Θα θέλαμε να μας πείτε, τι πρόκειται να κάνετε με της υπογειοποιήσεις. Να μας πείτε αν θα τις εντάξετε στα προγράμματα τα οποία υπάρχουν από τον ΑΔΜΗΕ. Και γενικά, θέλουμε να μας πείτε, πώς πιστεύετε ότι θα αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τιμές που προκύπτουν στις συγκεκριμένες περιοχές που σας ανέφερα, κύριε Υπουργέ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες, με βάση τα όρια τα οποία ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό είναι μείζον ζήτημα.

Γι’ αυτό επιμένουμε και γι’ αυτό ζητούμε να υπάρχει μία άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο, ναι, δεν αμφιβάλλει κανείς, βεβαίως είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει, όμως κάποια στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί και κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να γίνει έργο αυτό το οποίο ζητούμε: η υπογειοποίηση των συγκεκριμένων γραμμών.

Ακούσαμε με ικανοποίηση τη δέσμευσή σας ότι θα υπάρξει η αποξήλωση των προαναφερθέντων γραμμών υψηλής τάσης και η υπογειοποίησή τους –αυτό είπατε, έτσι δεν είναι;- μέσω της ένταξης του Δήμου Αγίων Αναργύρων στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε εάν όλα αυτά θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο εύλογο χρονικό διάστημα. Το 2024 δεν είναι κοντά, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι κοντά και τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε σχολεία, τα οποία σας είπα ότι είναι άμεσα εκτεθειμένα απέναντι σε τέτοιου είδους υψηλές συχνότητες. Οι πλατείες, που δυστυχώς έχουν τα ίδια προβλήματα στους Αγίους Αναργύρους, θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια προβλήματα.

Εμείς θα είμαστε εδώ πέρα να ελέγχουμε την πορεία του συγκεκριμένου έργου, γιατί είναι ένα ζήτημα πρώτιστης, πρωταρχικής σημασίας για τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ως αρμόδιος Υπουργός ότι έχει μία τρομερή περιβαλλοντική επιβάρυνση με κάθε τρόπο, είτε με το ΧΥΤΑ Φυλής είτε με πολλά ακόμη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό που ζητούμε είναι να σταματήσετε να αντιμετωπίζετε τη Δυτική Αθήνα και τους κατοίκους της, τους πολίτες της σαν πολίτες μιας δεύτερης κατηγορίας και επιτέλους, να βάλετε σοβαρές προτεραιότητες, όσον αφορά την υγεία τους, όσον αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και τα λόγια να γίνουν πράξη, κύριε Υπουργέ. Θα σας ελέγχουμε διαρκώς».