Home Άγ. Ανάργυροι - Kαματερό ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ

0
0

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων επιχειρεί να δώσει περιβαλλοντική ταυτότητα στο κέντρο της πόλης με την ανάδειξη της Ελιάς του Πεισίστρατου ως την αρχαιότερη παγκοσμίως.

Ξενάγηση στην πλατεία της Ελιάς του Πεισίστρατου, όπου βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Σταύρος Τσίρμπας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής που επισκέφθηκε το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο Δήμαρχος πραγματοποίησε μία ξενάγηση στο χώρο. Σε αυτή τόνισε στα μέλη της Επιτροπής τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Κατόπιν τους ενημέρωσε σχετικά με τις δράσεις του Δήμου για την ανάδειξη της Ελιάς του Πεισίστρατου. Ανήκει στον Αρχαίο Ελαιώνα των Αθηνών και δυστυχώς είναι το μόνο ελαιόδεντρο που έχει διασωθεί και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Παρουσιάζει ιδιαίτερη βοτανική, αισθητική και ιστορική σημασία, καθώς είναι εκατό χρόνια μεγαλύτερη από την Ακρόπολη και η αρχαιότερη ακμαία ελιά παγκοσμίως.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν μια σειρά περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που προγραμματίζει ο Δήμος για το μέλλον. Στόχος η δημιουργία μίας νέας περιβαλλοντικής ταυτότητας στο κέντρο της πόλης. Η επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της και συμφώνησε σε μια στενή συνεργασία με τον Δήμο για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών αυτών για την προστασία, την ανάδειξη και την ενίσχυση του πρασίνου με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η πρόεδρος της επιτροπής Δρ. Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα, οι βουλευτές κ. Κώτσος Γεώργιος, κ. Αρβανιτίδης Γεώργιος καθώς και ο κ. Αρσένης Κρίτων.

Την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Σταύρος Τσίρμπας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού- Αθλητισμού Ηλία Αποστόλου καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΙΛΙΟΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  

 Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στην Ελιά του Πεισίστρατου σε ανάρτησή του στο facebook:

«Στιγμιότυπο από την επίσκεψη μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από πρόσκληση μου  στο αρχαιότερο δέντρο της Αττικής, τη μόνη ελιά που απέμεινε από τον αρχαίο ελαιώνα της Αθήνας, στην ελιά του Πεισίστρατου δίπλα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Συμφωνήθηκε η στήριξη της επιτροπής στην διασύνδεση της ελιάς με το γειτονικό Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση. Είναι δυνατό να υπάρχουν μαθητές της πρωτεύουσας που να μην έχουν επισκεφθεί την ελιά αυτή; Οι Άγιοι Ανάργυροι και το Ίλιον πρέπει να γίνουν επίκεντρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Αθήνα λόγω της Ελιάς και του μητροπολιτικού πάρκου Αντώνης Τρίτσης».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Επισκέφτηκα τα έργα στο Πάρκο Τρίτση. Μετά από δύο χρόνια πιέσεων επιτέλους στεγανοποιήθηκε ακόμη μία λίμνη. Τώρα, πρέπει να ελεγχθεί η στεγανότητα των υπολοίπων, να ολοκληρωθεί το χωρικό σχέδιο, να πρασινίσει το Πάρκο, αλλά και να γεμίσει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δεν είναι απλά Μητροπολιτικό το Πάρκο Τρίτση, είναι και εκπαιδευτικό, ας μην το ξεχνάμε. Πάρκα υπάρχουν και αλλού. Μόνο στο Πάρκο Τρίτση μπορείς να φέρεις τα παιδιά σου για να γνωρίσουν μέσα από οργανωμένα προγράμματα 1 στα 3 είδη πουλιών της χώρας μας και πολλά άλλα.