Home Δυτική αθήνα ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Η ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Η ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Η ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

0
0

Περιοδεία στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας έκανε τις τελευταίες ημέρες η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ώστε να σχηματίσει μία εικόνα για την προετοιμασία των σχολείων της περιοχής.

 

 

 

Συνομίλησε με διευθυντές και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων που επισκέφθηκε όπως το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού, το 1ο Δημοτικό και 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, το 1ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πετρούπολης.

Ενώ παράλληλα είχε και συναντήσεις με τους Δημάρχους Πετρούπολης και Περιστερίου ώστε να ακούσει τους δικούς τους προβληματισμούς αλλά και να μεταφέρει τα προβλήματα της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΟΡΘΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Όπως η ίδια αναφέρει στο λογαριασμό της στο facebook:

«Με αφορμή την επιστροφή του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία και την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς,  επισκέφθηκα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, και συγκεκριμένα των Αγίων Αναργύρων, όπου συνομίλησα και αντάλλαξα απόψεις  με Διευθυντές και εκπαιδευτικούς για τις δυσκολίες και τα προβλήματα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στις συζητήσεις μας υπήρξε έντονος προβληματισμός για το σχεδιασμό και την ετοιμότητα, που απουσιάζει από το Υπουργείο Παιδείας για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.  Ήταν φανερό, ότι σωρεία ερωτημάτων σε αρκετά ζητήματα ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, με σημαντικότερα εξ΄ αυτών, όπως μου επισημάνθηκε, σε πρώτη φάση να είναι η μη-πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για τον  Covid-19 στους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν από τις άδειες, αλλά και ο διαχωρισμός των μαθητών σε αίθουσες που δεν ανταποκρίνονται στα βασικά μέτρα πρόληψης, που οι ειδικοί προτείνουν. Επιπλέον, μείζον ζήτημα αποτελεί και η καθυστέρηση που υπάρχει στην τοποθέτηση των καθαριστριών στα σχολεία. Τέλος, μου επισημάνθηκε και η έλλειψη οδηγιών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, για πρακτικά ζητήματα διεξαγωγής των εκπαιδευτικών διαδικασιών (πχ αν θα δίνονται φωτοτυπίες, πως θα πραγματοποιείται η διδασκαλία και η διόρθωση των τετραδίων στις τάξεις, ειδικά, του Δημοτικού αφού δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή τους κ.α.) που δε βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της διδασκαλίας τους και για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες».

 

ΣΤΟ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

«Συνεχίζω τις καθημερινές επισκέψεις μου στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους εκπαιδευτικούς για την κατάσταση των σχολείων λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σήμερα επισκέφθηκα το 6ο Δημοτικό Σχολείο στο Καματερό.

Στην ενημέρωση που είχα από το Διευθυντή του Σχολείου Βαγγέλη Στάθη και τους εκπαιδευτικούς, σε μείζον ζήτημα αναδείχθηκε η ασάφεια και η έλλειψη ουσιαστικής οργάνωσης και μέτρων προστασίας για την τέλεση του αγιασμού την προσεχή Δευτέρα, αλλά και συνολικά η ασάφεια στην εγκύκλιο που έλαβαν για τον τρόπο λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημαντικό πρόβλημα, παραμένει ακόμα το ζήτημα των καθαριστριών, που πλέον είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Λίγες μέρες πριν την είσοδο των μαθητών στα εκπαιδευτικά συγκροτήματα παρουσιάζεται το γεγονός της έλλειψης καθαριστριών, ειδικά στις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία του Covid-19».

 

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

«Σε συνέχεια των καθημερινών επισκέψεων μου στα Σχολεία της Δυτικής Αθήνας, βρέθηκα σήμερα το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο, 1ο & 2 ο Λύκειο στην Πετρούπολη.

Στην επίσκεψη αυτή, είχα εκτενείς συζητήσεις με τους Διευθυντές των Σχολείων, αλλά και με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Έγινε πλήρης  αναφορά σε καίρια ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της αναποτελεσματικής οργάνωσης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και υγιεινής.

Επιπλέον, σημαντικό σημείο, σε μία ακόμη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, αποτέλεσε η ενημέρωση για την καθυστέρηση τοποθέτησης των καθαριστριών, αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση για το πότε και πώς θα γίνει η παραλαβή των μασκών και των μέσων καθαριότητας (πχ αντισηπτικά) από τους Δήμους, αφού λίγες μέρες πριν την είσοδο των μαθητών στις τάξεις δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο απαιτούμενος διαγωνισμός.

Τέλος, ενημερώθηκα, ειδικότερα, και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκρότημα των τριών σχολείων αφού συστεγάζονται και διαθέτουν τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους προαυλίζονται περίπου 1000 παιδιά μετά και την εγκατάσταση του 2ου Λυκείου Πετρούπολης σε λυόμενα στο μισό αύλειο χώρο των άλλων δυο σχολείων, κάτι που επιτείνει ακόμη περισσότερο το συγχρωτισμό των μαθητών και αυξάνει τον κίνδυνο εν μέσω πανδημίας. Το ενδεχόμενο δε να εγκατασταθούν στον ίδιο αύλειο χώρο και αλλά κοντέινερ για να φιλοξενήσουν και κάποια νηπιαγωγεία κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο εκρηκτικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, πρέπει να υπάρξει επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης των υποδομών του 2ου Λυκείου, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα πολύ συντομότερα από τα προβλεπόμενα μακροχρόνια χρονοδιαγράμματα.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ & ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

«Σε συνέχεια των επισκέψεων μου στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας για την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκα τον Δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη και τον Δήμαρχο Πετρούπολης, Στέφανο Βλάχο.

Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως επίκεντρο την οργανωτική ετοιμότητα των Δήμων για το άνοιγμα των σχολείων και τις δυσκολίες αντιμετωπίζουν από την ελλιπή ενημέρωση και καθοδήγηση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με την καθαριότητα των σχολικών χώρων με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες με βάση τα πρωτόκολλα υγιεινής Ανάγκες Καθαριότητας των σχολείων μόνο με τις θέσεις των καθαριστριών που ενέκρινε το Υπουργείο, όπως αναφέρθηκε. Συγκεκριμένα στην Πετρούπολη για 41 σχολεία εγκρίθηκαν 25 καθαρίστριες, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων.

Τέλος οι Δήμαρχοι, μου ανέφεραν και την ασάφεια στην ενημέρωση για τον τρόπο διανομής των μασκών, που αναμένουν να λάβουν τις επόμενες μέρες, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η διδασκαλία με το άνοιγμα από τη Δευτέρα.

 

Η κ. Γιαννακοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνει ένα μεγάλο βάρος με την προστασία και τη διαχείριση των μαθητών και θα αναδείξει όλα τα ζητήματα και σε επίπεδο Δήμων, αλλά και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.