Home Περιφέρεια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

0
0

ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 248/19 ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ

 

Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η διαχείριση απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων κατόπιν εισηγήσεως της παράταξης του Γιάννη Σγουρού Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης που το είχε φέρει ως θέμα συζήτησης στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, αλλά και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής του Κωνσταντίνου Τουλγαρίδη και της Ανυπότακτης Αττικής της Μαριάννας Τσίχλη.

Μάλιστα η επικεφαλής της Ανυπότακτης Αττικής έθεσε ως θέμα ψηφοφορίας και την ανάκληση της απόφασης 248/2019 της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, με θέμα  τη μεταβατική διαχείριση αποβλήτων, με την οποία θα επιχειρηθεί  η Γ΄φάση επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η πρόταση της Ανυπότακτης Αττικής καταψηφίστηκε με τη διοίκηση, την παράταξη της κ. Δούρου και του κ. Τζήμερου να είναι κατά!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» στην τοποθέτησή του για το υπερεπείγον του θέματος τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη συζητηθεί το θέμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς οι διαδικασίες είναι ταχύτατες αλλά επικρατεί μία σύγχυση ενώ μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που αποφάσισε η διοίκηση Δούρου για την μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής Γιάννης Πρωτούλης κατηγόρησε τη διοίκηση ότι κρατάει στάση προκλητικής συγκάλυψης επικίνδυνων σχεδιασμών για μια νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή. Όπως χαρακτηριστικά είπε προκύπτει δόλος γιατί το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και ασφυκτικό και στις 22 Οκτώβρη λήγει η κατάθεση προσφορών. Υποστήριξε πως η νυν και η τεώς διοίκηση βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία και η υπόθεση οδηγείται σε τετελεσμένα με συνεννοήσεις μακριά από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ)

Για τη δημιουργία τετελεσμένων με τη στάση της περιφερειακής αρχής, μίλησε και ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Κωνσταντίνος Τουλγαρίδης, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση Πατούλη ότι κρύβετε για να συνεχίσει την ίδια επικίνδυνη διαχείριση της τέως περιφερειάρχη, επεκτείνοντας   το ΧΥΤΑ Φυλής και ανοίγοντας το δρόμο για νέους ΧΥΤΑ σε λατομεία και στο Γραμματικό.

 

ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ)

Η επικεφαλής της Ανυπότακτης Αττικής Μαριάνα Τσίχλη υποστήριξε ότι ο κ. Πατούλης συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση που έδωσε η κ. Δούρου με την απόφαση που πήρε κρυφά ο ΕΣΔΝΑ.Τόνισε ότι είναι φαιδρό για την περιφερειακή αρχή να λέει ότι δεν έχει θέσεις και περιμένει να μαζέψει θέσεις από παρατάξεις, κόμματα φορείς για να  καταθέσει.

Τέλος σημείωσε ότι υπάρχουν δημοτικά συμβούλια όπως του δήμου Πετρούπολης που έχει πάρει ομόφωνη απόφαση και ζητάει να ανακληθεί  η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ)

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι κάλεσε τις παρατάξεις για το θέμα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων αλλά και τα κόμματα και αυτό που έλαβε από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν βοηθά στη συγκρότηση της μίας ενιαίας άποψης. Σημείωσε επειδή η πίεση που δέχεται από τις άλλες παρατάξεις είναι μεγάλη δέχεται και προτείνει να συζητηθεί το θέμα με την μορφή του κατεπείγοντως για να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις τους.

 

Κατά τη συζήτηση του θέματος μίλησαν εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι από δήμους της Δυτικής Αθήνας.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ (ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ)

Ο Τάσος Κεφαλάς επικεφαλής του Δυτικού Μετώπου στην ομιλία του είπε ότι η Φυλή είναι στο επίκεντρο επί 50 χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα 30 από αυτά είναι αποκλειστικός χώρος διάθεσης των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Υποστήριξε ότι εναλλακτικές λύσεις δεν αναζητήθηκαν σκόπιμα, αλλά πάντα  λειτουργώντας με το σενάριο «φτάνω την κατάσταση στα όρια» επέβαλαν την συνέχιση της λειτουργίας της Φυλής με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Τόνισε ότι συνεχίζεται αυτό το μοντέλο επειδή βολεύει, γιατί έχει να κάνει με την πιο υποβαθμισμένη περιοχή. Βολεύει τους εργολάβους γιατί όλα είναι συγκεντρωμένα, βολεύει το πολιτικό προσωπικό να τα έχει καλά με την εκλογική του πελατεία και έτσι δεν θέλει να ανοίξει νέες παρτίδες με άλλες περιοχές με τη δημιουργία υποδομών ήπιας διαχείρισης.  Όπως είπε έγινε μία ομαλή μεταβίβαση σκυτάλης από τη διοίκηση Δούρου στη διοίκηση Πατούλη. Η σημερινή διοίκηση που έκανε πολλή φασαρία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων αποδεικνύεται γυμνή από απόψεις και προτάσεις. Υποστήριξε ότι πρόκειται για μία περίπτωση κρίσης που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αττική αλλά η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλη την Αττική.  Έκανε λόγο για μία μεταβατική διαχείριση, όπως την ονομάζουν, αλλά στην ουσία πρόκειται  είναι η διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής της Φυλής για μία δεκαετία.

Τέλος είπε ότι η λύση είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή  των υλικών, στην ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών .

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ)

Η Γεωργία Νίκα από την Ανυπότακτη Πόλη τόνισε ότι το 90% της διαχείρισης των σκουπιδιών γίνεται από τους εργολάβους και για αυτό η ανακύκλωση που είναι η λύση για τη χωματερή δεν έχει προχωρήσει. Όπως είπε  για το μόνο που νοιάζονται είναι το κέρδος και όχι η υγεία και η ζωή τω ν ανθρώπων.

Χαρακτήρισε τον Περιφερειακό  Σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης πραξικοπηματικό ενώ για τη νέα διοίκηση υποστήριξε ότι υλοποιεί σχέδια που δεν διαφέρουν από αυτά της προηγούμενης. Τέλος είπε ότι αυτό που ζητούν ως παράταξη είναι να κλείσει η Χωματερή της Φυλής και να προωθηθεί ένας νέος τρόπος διαχείρισης με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση με δημόσιο χαρακτήρα.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Νίκος Σακούτης επικεφαλής της ΡΑΚ στο δήμο Πετρούπολης είπε ότι για 20 χρόνια ακούν υποσχέσεις για την πιο άθλια διαχείριση απορριμμάτων. Κάθε φορά τα σχέδια τους επιβάλλονται με τη λογική του νόμου και της τάξης. Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης ομόφωνα αποφάσισε για την ακύρωση των αποφάσεων 248 & 249 και για τα πανωσηκώματα, για τη Γ΄Φάση της επέκτασης, για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ. ¨Όπως είπε χαρακτηριστικά ζητούν εφαρμογή της αποκεντρωμένης διαχείρισης με τις ήπιες μορφές διαχείρισης, πρόληψη, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση κλπ, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι μονάδες επεξεργασίας, να προχωρήσουν και οι νέες μικρές μονάδες διάθεσης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ)

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δημόπουλος ότι  στο πρόγραμμα της παράταξης περιγράφονται όλες οι αρχές που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα με τη διαχείριση των αποβλήτων κι αυτές είναι η μείωση των απορριμμάτων,  επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, επεξεργασία με την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού  αποτύπωματος των μονάδων που θα ιδρυθούν και τέλος ο χώρος ταφής των υπολειμμάτων. Η νέα διοίκηση θα πορευθεί με βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό όπου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ο κορεσμός όλων των δομών που υπάρχουν αλλά και μακροπρόθεσμα με όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και επιστημονικές προδιαγραφές που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανακύκλωση και επεξεργασία.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι τρέχει διαγωνισμός για την κατασκευή νέου χώρου εντός ΕΟΔΑ Δυτικής Αττικής για την ταφή των αποβλήτων για τα επόμενα δύο χρόνια και για τον οποίο έχουν συμφωνήσει Δούρου και Πατούλης.

Τόνισε ότι και ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2014 είχε συμφωνήσει ότι αν υπάρχει πρόγραμμα, μελέτη χωροθεσίες, έγκριση περιβάλλοντος και πόροι για την προώθηση μίας άλλης λύσης θα ψήφιζε υπέρ, αλλά πέρασαν πέντε χρόνια και δεν έγινε τίποτα. ¨όπως είπε ακυρώθηκαν διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί και η διοίκηση Δούρου προχώρησε σε ένα νέο ΠΕΣΔΑ στο τέλος του 2016. Αποτέλεσμα όλων αυτών καθυστερήσεων και των αναποτελεσματικών διαδικασιών είναι  να λιμνάζουν δεκάδες εκατ. ευρώ διαθέσιμοι πόροι μέσω ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια ώρα ο μοναδικός χώρος ταφής εξαντλείται.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Σαν τη μεγαλύτερη αθλιότητα χαρακτήρισε τα αντισταθμιστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής Γιάννης Πρωτούλης. Έκανε λόγο για ανοιχτή εξαγορά ανθρώπων με τα εκατομμύρια που έδωσε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να αγοράζει ψυχές. Τόνισε ότι υπάρχουν ιδιωτικά μονοπώλια που έχουν την ανακύκλωση και λυμαίνονται το συγκεκριμένο τομέα. Είπε χαρακτηριστικά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 800 εκατ. για φτιαχτούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και έδωσε μόνο 100 εκατ. για την ανακύκλωση. Προκάλεσε τον περιφερειακή διοίκηση να πάρει την περιβαλλοντική έκθεση του δήμου Φυλής και Ασπροπύργου και να τη βγάλει στην δημοσιότητα.

 

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ)

Για τα οφέλη από τη διαχείριση των στερών αποβλήτων που γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες μίλησε ο επικεφαλής της «Δημιουργίας» Θάνος Τζήμερος. Όπως είπε στη Βιέννη και στην Κοπεγχάγη η διαχείριση σκουπιδιών προσφέρει ηλεκτρικό, αέριο και θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις με τζίρο 2 δισ., ευρώ και θέσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η  διαχείριση γίνεται με λανθασμένο μοντέλο, χωρίς ο πολίτης να έχει κίνητρο ή φόβητρο για να ανακυκλώνει.

Υποστήριξε ότι το κόστος της αποκομιδής με δημοτικά συνεργεία και μηχανήματα είναι μεγαλύτερο από το κόστος αν γινόταν με ιδιωτικά μέσα, ενώ τέλος έκανε αναφορά στο παρεμπόριο με τα έτοιμα ανακυκλώσιμα υλικά που αφαιρούν οργανωμένα κυκλώματα.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ)

Ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Κωνσταντίνος Τουλγαρίδης υποστήριξε ότι η εισήγηση της διοίκησης είναι να συνεχιστεί το έγκλημα στη Φυλή με την εφαρμογή της πρότασης του ΕΣΔΝΑ για την επέκταση της χωματερής. Τόνισε ότι δεν έχει πρόταση αλλά ευχολόγιο ότι κάποτε θα κλείσει η χωματερή, όπως έκανε και η προηγούμενη διοίκηση Δούρου και στην ουσία συνεχίζει αδιάκοπτα η λειτουργία της χωματερής της Φυλής. Σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση συνδέεται με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει και στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και σε αυτόν προβλέπεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Και όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά είπε θα συμβούν με τις πλάτες του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τελειώνοντας σημείωσε ότι η ανακύκλωση δεν προχωράει καθώς έχει δοθεί αποκλειστικά στους ιδιώτες. Και αυτοί ανακυκλώνουν σε ότι φέρνει κέρδος.

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΣΙΧΛΗ (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ)

Η Μαριάνα Τσίχλη, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Αττικής» υποστήριξε ότι αυτό που θέλει να εφαρμόσει ο ΕΣΔΝΑ με τον 248/2019 δεν είναι μεταβατική διαχείριση όπως την χαρακτηρίζουν αλλά πρόκειται για μία μεθοδευμένη προσπάθεια να συνεχίσει η Δυτική Αττική να είναι υποδοχέας των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Τόνισε ότι δόθηκαν 51 δισ. από το 1993 για αντισταθμιστικά, από τα οποία τα δύο δισ. δόθηκαν στους δήμους της Δυτικής Αττικής ποσό που υπερβαίνει το κόστος όλου του ΠΕΣΔΑ και ήρθε η σημερινή κυβέρνηση να απελευθερώσει τη χρήση των αντισταθμιστικών.

 

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ (ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ)

Η τέως Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπερασπίστηκε το έργο της προηγούμενης διοίκησης και του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Όπως τόνισε έδωσαν μία μάχη που θα έπρεπε να έχει δοθεί από το 2003 ή το 2013 και σχεδίασαν έναν ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό που κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι σαν τον προηγούμενο του κ Σγουρού.  Τα ΣΔΙΤ καταργήθηκαν όπως ισχυρίστηκε, γιατί ήταν υπερδιαστασιολογημένα, διότι ήταν εργοστάσια σύμικτα, γιατί είχαν εγγυημένες ποσότητες, γιατί είχαν 27 χρόνια δέσμευση του δημοσίου προς τους εργολάβους γιατί ήταν ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό και αντιπεριβαλλοντικό. Τέλος ζήτησε από τη σημερινή διοίκηση να μην ξηλώσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό γιατί θα τους βρει απέναντι τους.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ)

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του είπε ότι όλοι ζητούν να κλείσει η χωματερή της Φυλής, χωρίς όμως να προτείνουν λύσεις, αλλά κάνοντας ευχολόγια. Τόνισε ότι αν αύριο κλείσει η Φυλή τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αττική.  Όπως είπε η διοίκησή του θα ρίξει το βάρος στην ανακύκλωση και το 2020 θα είναι το έτος της ανακύκλωσης για την Αττική. Επίσης τόνισε ότι κάθε δήμος θα βοηθηθεί μέσω επιδότησης για να κάνει το δικό του σχεδιασμό για την ανακύκλωση. Ακόμη έκανε λόγο για το στόχο μέχρι το 2030 που είναι η ανακύκλωση να φτάσει στο 50%.