Home Πετρούπολη «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ [video]
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ [video]

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ [video]

0
0

Εξορθολογισμό με αύξηση των διδάκτρων και εργασιακή «πειθαρχία» ζητάει η διοίκηση, διεκδικήση εξεύρεση δημοσίων πόρων, και εργασιακή ειρήνη αντιπροτείνει η αντιπολίτευση για να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου.

  

Ανοικτό παρέμεινε το θέμα του εξορθολογισμού του Δημοτικού Ωδείου που θέλει να επιχειρήσει η δημοτική αρχή μέσω αυξήσεων στα δίδακτρα. Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα δεν μπήκε σε ψηφοφορία με αποτέλεσμα να χρειαστεί και τρίτη συνεδρίαση ώστε να υπάρξει οριστική απόφαση.

Η υπόθεση του «εξορθολογισμού», όπως τον χαρακτηρίζει η διοίκηση,  του Δημοτικού Ωδείου έχει προαχθεί σε μείζων θέμα για αυτήν. Με αιχμή του δόρατος την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρυσάνθη Παχίδου, παρουσιάζεται μία δυσμενής εικόνα από τη λογιστική χρήση των τελευταίων ετών με τη ζημιά να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Ζημιά που προέρχεται από τα χαμηλά δίδακτρα και τα ακριβά ημερομίσθια των συμβασιούχων δασκάλους!

Τα στοιχεία που φέρνει η κ. Παχίδου, αμφισβητήθηκαν εντόνως από  το σύνολο της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι η αντιδήμαρχος συμπεριλαμβάνει στα οικονομικά στοιχεία πάγια έξοδα, που δεν σχετίζονται όμως με την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων, αλλά καλύπτονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δηλαδή τη κύρια κρατική χρηματοδότηση των δήμων.

Όπως μάλιστα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αντί η διοίκηση να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ωδείου, επιχειρεί να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ωφελούμενων με την αύξηση στα δίδακτρα, και μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη προκειμένου να μειώσει την «μαύρη τρύπα».

Από την πλευρά της η διοίκηση υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή στα δίδακτρα αφορά μόνο τους ετεροδημότες και δεν μπορεί ο δήμος να δαπανά χρήματα που είναι για τους δημότες της Πετρούπολης, για να χρηματοδοτεί μουσικές σπουδές πολιτών από άλλους δήμους.

Η διοίκηση πάλι ζητά από τους εργαζόμενους του Ωδείου να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η πολιτική αυτή της διοίκησης θα οδηγήσει σε κλείσιμο του Ωδείου ενώ καταγγέλλουν απειλές για ΕΔΕ από πλευράς της κ. Παχίδου προς εργαζόμενους.

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΧΙΔΟΥ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσάνθη Παχίδου στην τοποθέτησή της επανέλαβε όσα είχε αναφέρει στην αρχική εισήγησή της στην προηγούμενη συνεδρίαση λέγοντας πως οι πολίτες παρασύρονται από ανακρίβειες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο.

Υποστήριξε λοιπόν πως σύμφωνα με οικονομικοτεχνική μελέτη που έχει στα χέρια της τα έξοδα του Δημοτικού Ωδείου για  2018 και 2019 ανέρχονται στα 1,5 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από δίδακτρα είναι γύρω στις 415.000 ευρώ.

Κατά συνέπεια η πρόθεση της διοίκησης είναι να κάνει στοχευμένες αλλαγές με πρόβλεψη να μειωθούν τα έξοδα του Ωδείου κατά 115.000 χωρίς να πληγούν οι οικονομικά αδύναμες ή πολύτεκενες οικογένειες.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν πρώτον τη μείωση κατά 40%  του ωρομισθίου των συμβασιούχων ή  όπως είπε η αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά «η διατήρηση υψηλού ωρομίσθιο» στους συμβασιούχους στο 60%,  «αμοιβή μεγαλύτερη από αυτή  που δίνουν τα υπόλοιπα δημοτικά ωδεία ώστε να προσελκύουμε τους καλύτερους καθηγητές και να κρατήσουμε ψηλά το κύρος του Δημοτικού Ωδείου».

Δεύτερον τη διασφάλιση του μισθού των συμβασιούχων καλύπτοντας το 30 % από τα έσοδα του  Δήμου και το 70% από το αντίτιμο των ωφελημένων

Τρίτον αναπροσαρμογή των διδάκτρων για τους ετεροδημότες, εξηγώντας πως το 25% από τους 650-700 μαθητές τους Ωδείου  είναι ετεροδημότες.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος συμπληρωματικά στα όσο ανέφερε η κ. Παχίδου υπογράμμισε ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει να είναι ανταποδοτικός αλλά σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Όπως είπε, τα  χρήματα που δίνονται  για τον πολιτισμό θα πρέπει να αφαιρεθούν από άλλους τομείς και ο δήμος πρέπει να προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες.  Τέλος επισήμανε πως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεισφέρουν και να συνεργαστούν σε μία λογική εξομάλυνσης ώστε να είναι βιώσιμο το Ωδείο.

Η εκπρόσωπος εργαζομένων του Ωδείου, κ. Ανδριανοπούλου που πήρε το λόγο τόνισε ότι ο εξορθολογισμός της διοίκησης είναι άκαιρος γιατί επιχειρείται σε μία περίοδο, όπου η κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο σε ψυχολογικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.  Είναι άκαιρος επίσης γιατί επιχειρείται ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαιδευτική περίοδος και οι γονείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν.    

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ)

Για κατάπτυστη εισήγηση και «σαλαμοποίηση» των στοιχείων έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος, ενώ τόνισε πως την μελέτη που επικαλείται η αντιδήμαρχος δεν την έχει παρόλο που έχει επανειλημμένως  ζητηθεί. Μίλησε για ανοργανωσιά της διοίκησης να συζητά στα μέσα του Οκτώβρη αναπροσαρμογή που θα έπρεπε να έχει κάνει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να γνωρίζουν οι ωφελούμενοι αν θα γραφτούν ή όχι.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Σίμος το αντίτιμο πρέπει να καλύπτει τους μισθούς των συμβασιούχων και όχι όλα τα έξοδα λειτουργίας, όπως ορίζει άλλωστε το υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2012 έως το 2019, ενώ το 2020 υπήρξε ζημιά 13.000 ευρώ που απέδωσε στην πανδημία.

Ο πρώην δήμαρχος ανέτρεψε τα στοιχεία της κ. Παχίδου με το επιχείρημα ότι τα πάγια λειτουργικά έξοδα όλων των χώρων του δήμου – αθλητικών, πολιτιστικών κ.α –  καλύπτονται από τους ΚΑΠ που ο δήμος παίρνει μηνιαίως.

Τέλος χαρακτήρισε τις απολύσεις στις δομές Πολιτισμού μεθοδευμένες, ανέντιμες, και ανήθικες και απαίτησε να παρθούν πίσω. Όπως είπε η κ. Παχίδου είχε μεθοδεύσει από την αρχή της θητείας της τις απολύσεις, ενώ η διοίκηση φέρθηκε ανέντιμα χωρίς να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και ανήθικα γιατί ενώ ήταν στις προθέσεις της να μην τους ανανεώσει τη σύμβαση τους έβαλε στη διαδικασία να υποβάλλουν χαρτιά και διακιολογητικά.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ως απάντηση στον κ. Σίμο ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν είναι προνομιούχο πεδίο για κανέναν. Είπε ότι ο ίδιος έχει βοηθήσει από την πρώτη του θητεία να αναπτυχθεί ο Πολιτισμός στην πόλη.  Επανέλαβε ποιο είναι το όριο που θα πρέπει ο δήμος να χρηματοδοτεί δομές οι οποίες είναι ζημιογόνες ενώ χαρακτήρισε «παραμύθι» τις οριζόντιες αυξήσεις, που αναφέρει η αντιπολίτευση. Επισήμανε και με τη σειρά του ότι στα αδύναμα οικονομικά στρώματα και στους πολίτες της Πετρούπολης  δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση. «Η μοναδική επιβάρυνση θα υπάρχει στους ετεροδημότες» είπε ο κ. Βλάχος ενώ υποστήριξε ότι  «δεν καταργούμε καμία υποτροφία. Προχωράμε σε μία εξομάλυνση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να καλύπτουν το ωράριο τους όπως ορίζει ο νόμος και εφόσον συμβεί αυτό ίσως να μη χρειάζεται η παρουσία ΣΜΕ στο αντικείμενο αυτό».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΑΚ)

Ως πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας και εξήγησε πως γίνεται λόγος για οικονομική ζημία στο Ωδείο σε μία χώρα όπου τα οικονομικά στοιχεία είναι τραγικά, όπου 23 δισ. ευρώ έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους, στο όνομα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και ενώ οι δήμοιι εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται με τους ΚΑΠ να έχουν μειωθεί στο τριπλάσιο. Ο κ. Ταλιούρας επισήμανε πως το θέμα των αυξήσεων στο Ωδείο το έφερε η διοίκηση την ίδια περίοδο και την προηγούμενη χρονιά  και καταψηφίστηκε, αλλά παρόλα αυτά την επανέφερε γιατί η πολιτική της είναι συνειδητή.

Αφού εξέφρασε την στήριξη της παράταξής του σε όλους τους εργαζόμενους τόνισε πως η διοίκηση διαταράσσει  την εργασιακή ειρήνη έναντι πινακίου φακής και την κάλεσε να γίνει πιο διεκδικητική για την εξεύρεση πόρων από δημόσιους φορείς που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ωδείου.  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ)

Ο Μανώλης Μπουσούνης, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Ταλιούρας ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν τα δίδακτρα, η εγγραφή και η τιμολογιακή πολιτική του Ωδείου, να στηριχθούν οι υποτροφίες και να ζητηθεί ο απόλυτος σεβασμός της συνδικαλιστικής δράσης και της εύρυθμης λειτουργίας αυτού. Και ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να αναζητηθούν πόροι από δημοσίους φορείς, υπουργεία και οργανισμούς.

ΜΑΝΟΣ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ)

«Ο Πολιτισμός δεν έχει τίμημα, πόσο μάλλον όταν δεν χρεώνει». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μάνος Συλλιγνάκης, επικεφαλής της Νέας Αρχής και επισήμανε πως τον πολιτισμό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με ισολογισμό και όχι κερδοφορία.

Υποστήριξε πως θα συμφωνούσε να μιλούσαν για αυξήσεις στα δίδακτρα αν αυτές προορίζονταν για την αναβάθμιση του Ωδείου. Αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «πρόκειται για δομή – κόσμημα που μιλάει όλη η Ελλάδα. Άρα τι άλλο να αναβαθμίσουμε».

Τέλος υποστήριξε ότι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού προσπαθεί μέσω της αύξησης των διδάκτρων να μειώσει τον αριθμό των μαθητών γιατί υπάρχει κτιριακό πρόβλημα, την ώρα που το Ωδείο μπορεί να εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση μέσω των αναγνωρισμένων πτυχίων που δίνει.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΡΑΚ)

Για κοινωνικό αυτοματισμό που επιχειρείται από πλευράς της διοίκησης έκανε λόγο ο Νίκος Σακούτης, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης.

Επισήμανε πως από την αρχή της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός φορέα που θα προσφέρει στον πολιτισμό της πόλης και όχι στη δημιουργία μίας μουσικής σχολής που θα διδάσκεται πιάνο και κιθάρες. Και για αυτό υπήρξαν μαθήματα για όργανα που επιδοτήθηκαν. «Και τα καταφέραμε και σήμερα μιλάει όλη η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σακούτης στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η διοίκηση σήμερα υποστηρίζει πως το Ωδείο είναι ζημιογόνο και πρέπει να τα πάρουμε από τους δημότες και τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά εξουθενωθεί μετά από μία 12ετή οικονομική κρίση. Χαρακτήρισε ολισθηρό τον πολιτικό δρόμο που ακολουθεί η διοίκηση με αιχμή την κ. Παχίδου γιατί βγάζει λάδι τους κυβερνώντες για την κατασπατάληση, βγάζει έξω τη λογική της διεκδίκησης και στρέφεται στον εργαζόμενο να βρει πόρους.

ΘΩΜΑΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)

Ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θωμάς Κοτσαμπάς επισήμανε πως οι αυξήσεις που θέλει να κάνει η διοίκηση θα γίνουν σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και που κάνουν τη ζωή του μέσου Έλληνα πιο δύσκολη. Τόνισε πως στη δική του θητεία όχι μόνο λειτούργησαν οι δομές Πολιτισμού αλλά αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι στους 5.000 και παρά την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δόθηκε προτεραιότητα στον Πολιτισμό και τη Νεολαία.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

Πολιτικό μπράντεφερ χαρακτήρισε τη συζήτηση που γίνεται για τον εξορθολογισμό που επιχειρεί η διοίκηση ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Θοδωρής Λάππας. Επισήμανε επίσης πως η διοίκηση έχει επανειλημμένως εξηγήσει στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι αξιοποίησε ότι χρηματοδοτικά εργαλεία έχει στη διάθεσή της αλλά παρόλα αυτά δεν της επιτρέπουν να ασκήσει της πολιτική της και να εφαρμόσει τη δική ατζέντα και το πρόγραμμα για το οποίο υπερψηφίστηκε από τους πολίτες της Πετρούπολης.

   

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων  Θανάσης Σκαλιστήρας υποστήριξε ότι τα χρήματα του Δήμου πρέπει να μοιράζονται παντού και δεν πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση από τον πολιτισμό, από τα σχολεία, από το πράσινο, από την κοινωνική πολιτική. Τόνισε ότι θα περίμενε από τον κ. Σίμο μία διαφορετική πρόταση για τη λειτουργία του Ωδείου βάση της ανάλυσης που έκανε η αντιδήμαρχος πολιτισμού και όχι μία λογιστική αναφορά. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις στο Ωδείο είναι στεοχευμένες και δεν είναι παράλληλες και οριζόντιες που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξομάλυνση για την εύρυθμη λειτουργία του Ωδείου και κατέληξε πως η πολιτική της διοίκησης είναι στην κρίση του πετρουπολιώτικου λαού.