Home Πετρούπολη ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

0
0

Επεισοδιακή για μία ακόμη φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης με πολλές αντεγκλήσεις μείζονος και ελάσσονος σημασίας. Η φραστική αντιπαράθεση του Δημήτρη Ταλιούρα με τον δήμαρχο Στέφανο Βλάχο κυρίως, αλλά και όσα είπε για τον πρώην δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρεύοντα του ΔΣ Μάνου Συλλιγνάκη, ο οποίος διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας κατά την διαδικασία των ερωτήσεων που προηγείται της ημερήσιας διάταξης προέβη σε μία μακροσκελέστατη τοποθέτηση μετά ερωτήσεων, αρκετά αιχμηρή, ως προς τον δήμαρχο Πετρούπολης. Αρχικά υποστήριξε ότι ο κ. Βλάχος οικειοποιείται μόνιμα την θετική απόφαση του εφετείου για τις διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν φύγει από τη θέση του δημάρχου «να τον πάρουμε συνήγορο του πολίτη», κάτι που προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του δημάρχου που με σκωπτικά απάντησε ότι «αποτελεί τον μόνιμο φόβο για τη Μονή Λαμίας». Στη συνέχεια ο κ. Ταλιούρας αναφέρθηκε στη ΔΗΚΕΠΕ λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΕ ο κ. Θεοδοσόπουλος δεν ήρθε ποτέ να εξηγήσει γιατί παραιτήθηκε, και επιφυλάσσεται αν προκύψουν στοιχεία από τον έλεγχο των ελεγκτών να ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Σώμα των Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης, όπως είχε κάνει και το 2010, το οποίο όμως δεν έγινε. Τρίτο θέμα που έθιξε ήταν η ανανέωση της σύμβασης του Apolis τονίζοντας ότι η θέση της παράταξης είναι για κάθε δημοτικό κατάστημα όταν γίνεται ανανέωση της σύμβασης να γίνεται με δημόσιο, φανερό, πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Για αδιαφανείς και μη δημοκρατικές διαδικασίες μίλησε ο κ. Ταλιούρας όσον αφορά 80 προσλήψεις δίμηνης και τετράμηνης διάρκειας. Τις χαρακτήρισε «εξόφληση πολιτικών γραμματίων», ενώ υπογράμμισε πως σε αυτές υπήρχαν και προσλήψεις υποψηφίων της παράταξης.  Στη συνέχεια ο κ. Ταλιούρας έθιξε την επαγγελματική σχέση του πρώην δημάρχου με το Αpolis λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βαγγέλη έμαθα ότι προσελήφθηκες στο Apolis. Εσύ πήρες την απόφαση ως διοίκηση για την ανανέωση  έως το 2027 ή κάνω λάθος. Ήσουν δήμαρχος! Έχει σημασία ότι δουλεύεις σε επιχείρηση που εδρεύει σε δημοτικό κατάστημα του οποίου ανανέωσες την σύμβαση».

Τέλος αποκάλεσε τον κ. Βλάχο ψεύτη αρχικά και στη συνέχεια «πολιτικό ψεύτη κατά συρροήν» επειδή δεν έλαβε καμία απάντηση για τα αντισώματα και δεν αποσύρθηκε η ανάρτηση όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Βλάχος. Χαρακτηριστικά είπε: «Τον αποκαλώ ψεύτη κατά συρροήν και ας με μηνύσει. Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης. Είναι πολιτικό ψεύτης κατά συρροήν και ρουσφετολόγος διότι όλοι οι διορισμοί έγιναν με ρουσφέτια και πελατιακές σχέσεις».

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗ

Οι χαρακτηρισμοί προς τον δήμαρχο, αλλά και όσα υποστήριξε για τον κ. Σίμο, προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρεύοντα αντιπροέδρου του ΔΣ Μάνου Συλλιγνάκη που ζήτησε επίμονα από τον κ. Ταλιούρα να ανακαλέσει καθώς οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν αρμόζουν στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Στέφανου Βλάχου που είπε, «η παρουσία του κ. Ταλιούρα προσβάλει το ΔΣ, προσβάλει την πόλη. Έχει το ακατολόγιστο».

 

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο ΣΙΜΟΣ

Επί προσωπικού ζήτησε το λόγο και ο πρώην δήμαρχος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος είπε: «Ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να θίξουν όποια προσωπικότητα θέλουν και λένε αερολογίες. Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που είμαι γόνος αγροτικής εργατικής οικογένειας και πάντα ήμουν στο μεροκάματο, χωρίς να  ξεπληρώσω και να εκμεταλλευθώ τίποτα με την τιμή μου, με καθαρό το κούτελο μου, με το μεροκάματο μου και το ένσημο.  Δεν με έβαλε ποτέ κανένας στο τσεπάκι και στο χέρι και δεν θα με βάλει και είναι τιμή μου και καμάρι μου. Αν κάποιοι θεωρούν σωστό να σπιλώνουν υπολήψεις με αυτόν τον τρόπο είναι γελασμένοι. Δεν περίμενα να ακούσω τέτοια πράγματα από τον κ. Ταλιούρα. Δεν περίμενα να αφεθούν υπόνοιες για ποιο λόγο βγάζουμε ένα τίμιο μεροκάματο από ένα κατάστημα που τυγχάνει να είναι δημοτικό. Στο μεροκάματο βγήκα δεν έγλειψα κάποιον να με βάλει κάπου και θα μπορούσα σαν πρώην δήμαρχος».

 

ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ

Ο δήμαρχος στη συνέχεια πήρε το λόγο λέγοντας: «Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι έρχονται εδώ να δυναμιτίσουν το Δημοτικό Συμβούλιο,. Οι χαρακτηρισμοί που εκπέμπει ο κ. Ταλιούρας απέναντι σε εκπροσώπους του λαού της Πετρούπολης για την ηθική  τους και επαγγελματική τους διάσταση είναι ανεπίτρεπτοι. Λυπάμαι για λογαριασμό του όταν αποκαλεί εμένα ψεύτη, όταν αμφισβητεί το δικαίωμα ενός ανθρώπου να εργάζεται, υπονοώντας ότι υπάρχει μία δοσοληψία ανάμεσα σε αυτόν και στην επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Ο κ. Ταλιούρας έχει αναγάγει τα πάντα σε προσωπικές διαφορές. Λες και έχει να χωρίσει κάτι η πόλη με τον κ. Ταλιούρα. Την πόλη δεν την ενδιαφέρει ούτε το προσωπικό μένος ούτε οι χαρακτηρισμοί σας απέναντί μου. Την πόλη την ενδιαφέρει το έργο του ΔΣ. Οι προτάσεις που κάνει για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Σταματήστε αυτό τον κατήφορο αν θέλετε. Δεν παριστάνω τον Δήμαρχο, είμαι ο δήμαρχος της πόλης γιατί με ψήφισε ο κόσμος και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητείται το την απόφαση του λαού της Πετρούπολης. Άλλη φορά δεν θα ανεχθώ τέτοιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ούτε την τιμή μου ούτε την επαγγελματική μου ακεραιότητα και την πολιτική μου συνέπεια.

Ο προεδρεύων κ. Συλλιγνάκης στη συνέχεια ζήτησε από την έδρα συγγνώμη στον κ. Σίμο και στον δήμαρχο για αυτά που ακούστηκαν, ενώ δεν έδωσε το λόγο στον κ. Ταλιούρα ζητώντας του επίμονα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη με το κλίμα να φορτίζεται επικίνδυνα και τη συνεδρίαση να διακόπτεται κατόπιν εντολής του κ. Συλλιγνάκη.

 

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΑΛΙΟΥΡΑ 

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε στον κ. Ταλιούρα ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Σίμο αν τυχόν παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενα του λέγοντας πως τιμά και σέβεται τον πρώην δήμαρχο και δεν είχε κάτι προσωπικό μαζί του, απλά υποστήριξε ότι αν ο ίδιος ήταν δήμαρχος δεν θα πήγαινε υπάλληλος σε δημοτικό κατάστημα.

 

ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πετρούπολη Μαζί» Θοδωρής Λάππας στη συνέχεια πήρε το λόγο ζητώντας να τηρηθούν οι διαδικασίες ώστε να συζητηθεί το δημοτικό έργο που περιέχονται στην ημερήσια διάταξη με καθαρή σκέψη προς όφελος του πολίτη. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η σημερινή εικόνα είναι επιεικώς απαράδεκτη. Εγώ και η παράταξή μου την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό θα αποχωρήσουμε. Επ ουδενί δεν πρέπει κανείς να στοχοποιηθεί προσωπικά.

Την ίδια πρόθεση εξέφρασε με νέα τοποθέτησή του ο κ. Βλάχος αλλά και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας λέγοντας ότι τέτοια περιστατικά δεν προάγουν τον πολιτικό λόγο και την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και τονίζοντας ότι σε ανάλογη περίπτωση η παράταξή του «Πετρούπολη Ψηλά» θα αποχωρήσει από την αίθουσα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Η αλήθεια είναι όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση να έχουν σχηματίσει κακή εντύπωση για τα όσα συνέβησαν και με τον τρόπο που συνέβησαν, κρίνοντας πάντως κάποιοι θετικά την τοποθέτηση του κ. Ταλιούρα και άλλοι αρνητικά! Από το περιβάλλον του επικεφαλούς της ΔΑΚ τονίστηκε ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις από τον δήμαρχο και τους συμβούλους των άλλων παρατάξεων οδήγησαν σε παρερμήνευση των θέσεων και προθέσεων του κ. Ταλιούρα για τις οποίες χρειάστηκαν διευκρινίσεις ως προς τον κ. Σίμο! Ιδιαίτερα στάθηκαν στον χαρακτηρισμό που έκανε ο δήμαρχος για τον κ. Ταλιούρα λέγοντας ότι «έχει το ακατολόγιστο» ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάθεση μήνυσης.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Αρκετοί ήταν και αυτοί που κατέκριναν τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Μάνου Συλλιγνάκη για την απόφαση που πήρε να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά και την επιιμονή που έδειξε προς τον κ. Ταλιούρα για να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα είπε για τον κ. Βλάχο και τον κ. Σίμο.

Ο ίδιος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόσπασμα από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ ανέφερε: «Εχθες είχα την τιμή να προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου που μόνο περήφανο δεν με έκανε να νιώσω.

Βαθύτατα λυπημένος από συζητήσεις «καφενείου» που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα της πόλης μας. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, είμαστε η νεότερη δημοτική παράταξη με εμπειρία λίγων μηνών. Και οι 7 υπόλοιπες παρατάξεις, έχουν αιρετούς με πολυετή εμπειρία, αντίθετα με εμάς που δεν είχαμε ούτε καν υποψήφιο παλαιότερα εκλεγμένο. Αυτό δεν σημαίνει πως η ανιδιοτελής θέληση προσφοράς, μας θέτει ανίκανους για την θεσμική θέση που έχω την τιμή να υπηρετώ.

Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να διακόψω την συνεδρίαση και δέχθηκα λεκτική επίθεση, κυρίως από μέλη τριών αντιπολιτευτικών παρατάξεων, πως δεν είχα την δικαιοδοσία να το κάνω. Τους ενημέρωσα πως εδώ και αρκετούς μήνες έχουν λάβει τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, αλλά δυστυχώς δεν μας έκαναν την τιμή να τον αναγνώσουν, παρ όλο που υπηρετούν το Δ.Σ. επί πολλά έτη, δεκαετία +.

Μόνο στον πολίτη της Πετρούπολης οφείλω να εξηγήσω πως πιθανά ακούστηκε άσχημα η λέξη «αυτή τη στιγμή μιλάω εγώ». Φυσικά δεν εννοούσα πως είμαι κάτι ιδιαίτερο ή ανώτερο, υπηρετούσα όμως τον θεσμό του προέδρου και έπρεπε να θέσω τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Δεν κάνω κανένα σχόλιο σε όψιμους υπερασπιστές της διοίκησης που έτρεξαν να κατηγορήσουν την διαδικασία καθώς και σε αυτούς που με έκριναν σήμερα ως ανίκανο για την θέση του προέδρου. Η πόλη μας κρίνει ΟΛΟΥΣ.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ