Home Άρθρα Σβούρα ΣΒΟΥΡΑ: ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΜΕ!
ΣΒΟΥΡΑ: ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΜΕ!

ΣΒΟΥΡΑ: ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΜΕ!

0
0
Στα 14 χρόνια που ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στα 35 που το παρακολουθώ ως φίλαθλος, ένα από τα σωματεία που γνώρισα από κοντά και με εντυπωσίασε για τη δομή του, τη λειτουργία του και την συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδων είναι ο Απόλλων Χαλανδρίου.

Αν και Πετρουπολιώτης και φυσικά φίλος του Άρη Πετρούπολης, πολλές φορές έχω μιλήσει στις παρέες μου για αυτή την οικογένεια του Απόλλωνα, και εν είδει πειράγματος μου απαντούν “ρε Χαλανδριώτης είσαι”. Η εικόνα που βγάζει αυτή η ομάδα προς τα έξω είναι ότι χαίρει άκρας υγείας. Σίγουρα και στον Απόλλωνα θα υπάρχουν τα στραβά και τα κακά. Αυτό συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις οικογένειες. Ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της υγιείους εικόνας είναι ο προπονητής της ομάδας ο Χρήστος Βλάχος. Στην αντίληψη μου διαβάζοντας όσα συνέβησαν στο αγωνιστικό διήμερο του Σαββατοκύριακου, έπεσε μία λεκτική (θέλω να πιστεύω) ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ένας νεαρός ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Χαλανδρίου, λόγω της αφιρκανικής καταγωγής του, μέσα στο γήπεδο από οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Εντάξει θα μου πείτε η πρώτη είναι ή τελευταία. Το γεγονός ότι ο προπονητής του Απόλλωνα Χρήστος Βλάχος αντέδρασε προς της εξέδρα (και εμμέσως ζητά συγγνώμη για αυτό), σημαίνει πως αυτή η ρατσιστική επίθεση ξέφυγε των… ορίων – αλίμονο μας αν βάζουμε όρια στο ρατσιμό μας, αλλά ας το “καταπιούμε” – γνωρίζοντας το ήθος του συγκεκριμένου προπονητή.


Διάβασα και από άλλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο για τη συμεπριφορά της εξέδρας προς τον 18χρονο Jackson Younyi και περίμενα να δω την αντίδραση της αντίπαλης ομάδας. Με ανακοίνωσή της η αντίπαλη ομάδα αναφέρει ότι είναι “σαφή και ηχηρή η αντίθεσή της οποιεσδήποτε συμπεριφορές που ενέχουν ρατσιστικό περιέχομενο”. Και συνεχίζει πιο κάτω “Θεωρούμε ότι ανακοινώσεις τέτοιου τύπου δεν ωφελούν το άθλημα αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονιάς που έχουμε με τον ομόδημο σωματείο του Απόλλωνα. Θα περιμέναμε αν μη τι άλλο η διοίκηση του Απόλλωνα να καταδικάσει το ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι που πραγματοποίησε η ομάδα της και μας στοίχισε ουκ ολίγους τραυματισμούς”.
Και καταλαβαίνω ότι η διοίκηση της ομάδας δεν έχει αντιληφθεί τίποτα και απλά έβγαλε μία ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου…


Και μόνο ότι βάζει στη ζυγαριά μία ρατσιστική επίθεση για την καταγωγή ενός ανθρώπου με ένα σληρό μαρκάρισμα, προκρίνει τον ρατσισμό στα γήπεδα. Γιατί ένα σκληρό μαρκάρισμα είναι εντός των αθλητικών ορίων και ελέγχεται και τιμωρείται από τον διαιτητή, ενώ μία ρατσιστική επίθεση όχι μόνο δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία μας. Το δε “κακώς το δημοσιοποίησε ο Απόλλωνας, γιατί δεν ωφελείται το άθλημα αλλά και οι σχέσεις των δύο ομάδων” μου θυμίζει αυτή την παροιμία “μας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι”.
Το ποδόσφαιρο που οραματίζεται η νέα γενιά που ασχολείται με αυτό, δεν έχει καμία σχέση θα κάνω “τα πάντα για τους βαθμούς της νίκης”. Τουλάχιστον στα πάντα θα συμπεριλαμβάνουν τα αθέμιτα… Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τη βία σε κάθε της μορφή – και η ρατσιτιστική επίθεση είναι μία από αυτές – για να κερδίσεις έναν αγώνα, ένα πρωτάθλημα, μία άνοδο… Όχι είναι άρρωστο!


Είναι άρρωστο να λες καταδικάζω κάθε μορφή βίας και να πανηγυρίζεις τη νίκη μαζί με αυτόν ή με αυτούς που την προκάλεσαν. Είναι άρρωστο να κάθεσαι δίπλα από έναν, δύο ή περισσότερους ανθρώπους που έχουν βίαιη συμπεριφορά, απέναντι σε κάποιον συνανθρωπο και να μένεις απάθης, ή να κρυφογελάς κιόλας. Θα ήταν άρρωστο αν δεν αντιδρούσε η ομάδα του 18χρονου. Πως θα τον κοιτούσαν στα μάτια την επόμενη φορά, ο προπονητής, οι συμπαίκτες του, οι παράγοντες. Πως θα πανηγύριζαν αύριο μαζί του όταν θα σκόραρε…


Καλώς έκανε ο Χρήστος Βλάχος και ο Απόλλων Χαλανδρίου που το δημοσιοποίησε και θα πρέπει όλες οι ομάδες να σταθούν στο πλευρό του. Όχι για να τιμωρηθεί η ΑΕ Χαλανδρίου, είναι παντελώς αδιάφορο αυτό, αλλά για να μπορεί αυτό το παιδί των 18χρονών να πει ότι βρήκα έναν τόπο με ανθρώπους να ζήσω και όχι με θηρία που θέλουν να με κατασπαράξουν επειδή έχω άλλη καταγωγή, άλλο χρώμα, άλλη εθνικότητα.


Από την ΑΕ Χαλανδρίου περιμένω έστω και ετεροχρονισμένα να βγάλει μία νέα ανακοίνωση που να αποσυνδέει το ποδόσφαιρο από τον ρατσιμό και να καταδικάζει αυτόν ή αυτούς που προκάλεσαν αυτήν την ρατσιστική επίθεση, αποβάλωντας τους από τις τάξεις της και αποκλείοντας τους εσαεί από τους αγώνες της.
Τέλος η ΕΠΣΑ να κάνει τη δουλειά της…
Όσον αφορά αυτόν που ξεστόμισε τη βία, εύχομαι το βράδυ στο σπίτι του να είναι ο υποδειγματικός πατέρας, ο επιμελής γιος και να μην εισάγει στην οικογένεια του τέτοιου είδους μολυσματικά μικρόβια, γιατί εμβόλιο για την βία δεν έχει βρεθεί ακόμη…