Home Πετρούπολη ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

0
0

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

 

 

Σε εξαναγκαστική απόφαση για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης, καθώς με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών πάγωσε κάθε εισροή χρημάτων προς το Δήμο από τους Κεντρικούς Πόρους, με αποτέλεσμα ο δήμος να κινδυνεύει να κηρύξει παύση πληρωμών.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την πλειοψηφία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων να κάνουν λόγο για μνημονιακή υποχρέωση και για εκβιασμό της κυβέρνησης.

Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της υπηρεσίας του Δήμου να ανοιχθεί λογαριασμός με το ελάχιστο δυνατό ποσοστό των ταμειακών αποθεμάτων ώστε να ξεμπλοκαριστεί η χρηματοδότηση προς το Δήμο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρόμοια με αυτή της υπηρεσίας του Δήμου, αλλά οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν συμφώνησαν με το πολιτικό σκεπτικό και δεν την υιοθέτησαν.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης στην εισήγηση του θέματος είπε ότι ενώ είχε δοθεί μια σιωπηρή δίμηνη παράταση από τον υπουργό, εντούτοις έχει παγώσει κάθε χρηματική εισροή στο δήμο και η πρώτη δόση των ΚΑΠ και αν δεν ανοιχθεί ο λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας θα παγώσει και η δεύτερη δόση και κατά συνέπεια ο δήμος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και σε μικρό χρονικό διάστημα ο δήμος δεν θα έχει ρευστότητα και θα κηρύξει παύση πληρωμών.   Ο κ. Βλάχος στη συνέχεια έκανε λόγο για εκβιασμό τον οποίο και καταγγέλλει και τόνισε ότι πρόκειται για μία μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης και πρότεινε να ακολουθήσουν την πρακτική του Δήμου Πατρέων που άνοιξε λογαριασμό καταθέτοντας το ελάχιστο ποσοστό  των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να ξεμπλοκαριστεί η χρηματοδότηση. Τέλος υποστήριξε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη καθώς ο δήμος δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, αλλά σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να πληρώσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση με τέτοιες αποφάσεις και τέτοια καταναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να καταγγελθεί και η στάση της ΚΕΔΕ και η συμβολή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πολιτικό σκεπτικό είναι ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που της αρμόζει μέσα στην ελληνική κοινωνία.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ (ΔΑΚ)

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας επισήμανε πώς πρόκειται για μία εκβιαστική απόφαση του υπουργείου, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μνημονιακή εποπτεία. Συμφώνησε στο άνοιγμα του λογαριασμού ώστε ο δήμος να μπορέσει να λειτουργήσει και να μην υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των υποχρεώσεων του και τις αμοιβές των εργαζομένων. Τέλος τόνισε ότι το όλες οι παρατάξεις από διαφορετικές κατευθύνσεις συγκλίνουν σε μία απόφαση  ότι πρώτον το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγείται σε μία απαξίωση, δεύτερον ότι η χώρα βρίσκεται σε μνημονιακή εποπτεία και τρίτον ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αλληλέγγυο στα δικαιώματα των εργαζομένων και τέταρτον ότι δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για αυτά τα απαράδεκτα και εκβιαστικά διλήμματα που βάζουν οι εκάστοτε υπουργοί.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ (ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ)

Ο Θοδωρής Λάππας, επικεφαλής της παράταξης «Πετρούπολη Μαζί» τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο το δήμων και να μην αποτελέσουν οι δήμοι την μαριονέτα της κεντρικής εξουσίας. Επισήμανε ότι δίνεται η ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει συναινετικά για το συμφέρον του δήμου και των δημοτών και σε αυτό το πλαίσιο τάσσεται υπέρ της πρότασης του Δημάρχου που υιοθετεί και την απόχη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

ΘΩΜΑΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣ (ΛΑΣΥ)

Ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Κοτσαμπάς τόνισε ότι κατανοούν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η διοίκηση για αυτό και δεν αντιμετωπίζει μικροπολιτικά το ζήτημα. Η πρόταση που κάνει η ΛΑΣΥ είναι να ανοιχθεί ένας λογαριασμός στην τράπεζα της Ελλάδας ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να κατατεθεί το ελάχιστο ποσό, όμως το σκεπτικό της πρότασης τους είναι ότι αυτή η κίνηση του υπουργείου αποτελεί το δείγμα γραφής με το οποίο θα αντιμετωπιστούν από τώρα και στο μέλλον οι δήμοι.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ)

Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, Μανώλης Μπουσούνης  επισήμανε ότι αποτελεί ιστορικό δεδομένο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το πάγωμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, επειδή δεν ανοίχθηκε λογαριασμός στην ΤτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα. Επισήμανε πως ελληνική οικονομία είναι σε εποπτεία και όχι σε επιτροπεία και μνημονιακές δεσμεύσεις που να αφορούν τη λειτουργία των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ δεν τις αναγνωρίζουν ως παράταξη.  Τόνισε ότι η αναντίστοιχη στάση του υπουργού για τη σιωπηρή παράταση θα πρέπει να καταγγελθεί, όπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την στάση της η ΚΕΔΕ. Τελειώνοντας είπε ότι δεν πρέπει στο όνομα των εργαζομένων να φορτωθεί η όποια υποχώρηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

ΜΑΝΟΣ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ (ΝΕΑ ΑΡΧΗ)

Ο Μάνος Συλλιγνάκης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή Πετρούπολη» επισήμανε πως δεν είναι ευχάριστο το πάγωμα της χρηματοδότησης και πως αποτελεί ένα χτύπημα στην «πεθαμένη» Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από την υπηρεσία του δήμου, που είναι το συμφέρον του δήμου να ανοίξει λογαριασμό στην ΤτΕ ή στο ΤΠκΔ, βάση των επιτοκίων που δίνουν. Τελειώνοντας είπε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Δημάρχου και με το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης να κατατεθεί το ελάχιστο ποσοστό ώστε να ξεπαγώσουν οι χρηματοδοτήσεις.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΡΑΚ)

Ο Νίκος Σακούτης, επικεφαλής της ΡΑΚ επισήμανε πως παρά την εισήγηση των υπηρεσιών θα έπρεπε να υπάρχει και μία πολιτική εισήγηση του Δημάρχου. Επισήμανε ότι η επιχειρηματολογία όλων μέχρι σήμερα ήταν ότι καταργείται η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, και η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ ήταν ότι δεν είναι δυνατόν τα λεφτά των δήμων να πηγαίνουν σε ένα ταμείο και να παίρνουν άδεια για να τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους. Ο κ. Σακούτης τέλος δήλωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική γιατί έχει δρομολογηθεί ο πλήρης έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ (ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΨΗΛΑ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

Ο Αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών και επικεφαλής της παράταξης «Πετρούπολη Ψηλά»,  ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται ο δήμος είναι των δημοτών και γι΄ αυτό όλες τα προηγούμενες φορές η παράταξή του είχε καταψηφίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων με τον τρόπο που επιχειρείται. Τέλος τόνισε ότι θα υπερψηφίσει το άνοιγμα λογαριασμού με το ελάχιστο δυνατό ποσό καθώς αντιλαμβάνεται την αγωνία των εργαζομένων όσον αφορά τους μισθούς τους.

 

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡ.)

Ο Χρύσανθος Κυριαζής , εκπρόσωπος εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης , υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό όπου χρησιμοποιούνται οι μισθοί των εργαζομένων για να τον περάσουν, όπως άλλωστε έχει γίνει με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό που ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να διασφαλιστεί ο μισθός των εργαζομένων.