Home Xαϊδάρι «ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ» Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ» Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

«ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ» Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

0
0

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου να μην υπογραφεί η μεταβίβαση στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου μέχρι να τελεσιδικήσει η αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει υποβληθεί από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Στον «πάγο» μπαίνει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, καθώς η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει υποβάλλει ο Δήμος.

Η εκδίκαση επί της ουσίας της αίτησης ακύρωσης από το ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2022 και η έκδοση της τελικής απόφασης αναμένεται εντός του 2022, το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν η αίτηση απορριφθεί, θα υπάρξει μια τουλάχιστον εξάμηνη καθυστέρηση στην μεταβίβαση.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο ΣτΕ λόγω της Προβλήτας 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, η οποία περιλαμβάνεται στο ακίνητο που δημοπρατήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο Δήμος εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

O Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σημειώνεται ακόμη πως ο Δήμος έχει ασκήσει κύρια παρέμβαση και στην διαδικασία έγκρισης του πρακτικού της ειδικής διαχείρισης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας από το δικαστήριο να απορριφθεί η έκθεση του ειδικού διαχειριστή για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή ο Δήμος Χαϊδαρίου αναφέρει:  «η απόφαση αυτή της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ αποτελεί μια πολύ θετική είδηση και τον αγώνα που δίνουμε για τη διεκδίκηση της Προβλήτας 4. Αφενός επειδή αποφεύγεται η παραχώρηση στην πλειοδότρια εταιρεία του ακινήτου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε “βλάβη από τη δημιουργία της νομικής και πραγματικής αυτής  καταστάσεως,  η οποία παρίσταται δυσχερώς αναστρέψιμη”, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Αφετέρου, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, χωρίς προφανώς να προκαταλαμβάνει την μελλοντική απόφαση του ΣτΕ επί της ουσίας της αίτησης ακύρωσης, καταδεικνύει ωστόσο ότι η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου έχει στέρεα νομικά ερείσματα και σοβαρές πιθανότητες να γίνει τελικά  αποδεκτή από το ΣτΕ».