Home Πετρούπολη ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ

0
0

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΟ 1Ο ΛΥΚΕΙΟ – ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ

Σε κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης (11/9) το 1ο Λύκειο Πετρούπολης, καθώς ο Σύλλογος Γονέων με την αρωγή της Ένωσης Γονέων αποφάσισε να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση για την συστέγαση και εναλλάξ πρωί – απόγευμα λειτουργία του 1ου και 2ου Λυκείου.

Υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας την οποία επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφ. Βλάχος με την οποία προκρίθηκε η λύση της τοποθέτησης προκάτ αιθουσών στο προαύλιο χώρο του 1ου Λυκείου, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση για συστέγαση και εναλλάξ λειτουργία σε δύο βάρδιες των σχολείων.

Στο χώρο του 1ου Λυκείου προσήλθαν και οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Νίκος Κακαβάς, Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας, και Καθαριότητας Φώτης Χριστόπουλος οι οποίοι ήρθαν σε συνεννόηση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την πραγματοποίηση σύσκεψης μέσα στην ημέρα για την εύρεση κενών αιθουσών που θα στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές του 2ου Λυκείου, ώστε να λειτουργήσει το πρωί.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Την Τρίτη  (10/9) το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο υπό τον δήμαρχο Στέφανο Βλάχο, όπου συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Τεχνικών Έργων κ.κ. Κακαβάς και Σκαλιστήρας αντίστοιχα, οι διευθυντές των Σχολείων, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και της Ένωσης, και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Σε αυτή τέθηκαν υπό συζήτηση η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες προτάσεις που υπήρχαν. Οι γονείς ήταν από την αρχή αντίθετοι στην απόφαση που πήρε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είπαν ότι αν δεν δοθεί άλλη λύση που δεν θα υποχρεώνει σε απογευματινή λειτουργία κάποιο σχολείο θα προχωρήσουν σε κατάληψη. Οι διαβουλεύσεις με το υπουργείο δεν απέδωσαν καρπούς και η Ένωση Γονέων υιοθέτησε τη θέση του Συλλόγου Γονέων και αποφάσισε κατάληψη στο 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο που στεγάζονται στο ίδιο χώρο.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Ένωσης Γονέων υπήρξε παρέμβαση από το γραφείο της  υπουργού την Τρίτη το βράδυ όπου καταργεί την απόφαση του κ. Αλεξόπουλου και προκρίνεται η λύση της κατασκευής προκάτ αιθουσών. Η Ένωση Γονέων ζήτησε να τους δοθεί η δέσμευση επίσημε με έγγραφο και πως μέχρι τότε η απόφαση για κατάληψη δεν αλλάζει.

Το πρωί της Τετάρτης με ανάρτησή του στο Facebook  ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε η δέσμευση του υπουργείου αναφέροντας:
«Με ενημέρωσαν από το υπουργείο Παιδείας, ότι άρχισε ήδη η διαδικασία προετοιμασίας για την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών . Εφόσον έχουμε μια τέτοια εξέλιξη , υπάρχει η αισιοδοξία οτι οι αίθουσες θα είναι έτοιμες πολύ πριν τα Χριστούγεννα , και έτσι θα συνεχισθεί ομαλά η ροή των μαθημάτων σε ούλα τα σχολεία . Με την ευκαιρία να πω ότι σ αυτή την κρίσιμη στιγμή καλό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ώστε τα παιδιά να μην χάσουν ούτε στιγμή από τα μαθήματα τους , και επιτέλους να αποδείξουμε ότι είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης συμπόνιας και κατανόησης , μια κοινωνία με αξιακά πρότυπα , και όχι μια κοινωνία φοβική, ιδιοτελής, και περιχαρακωμένη. Τόπο στα παιδιά μας, το μέλλον τους ανήκει !!!».

Παρόλα αυτά η Ένωση Γονέων επέμενε στην έγγραφη δέσμευση του υπουργείου, ενώ τόνισε πως αν αυτή δεν γίνει μέχρι την ώρα της τέλεσης του αγιασμού, οι γονείς θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

 

ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αρχικά υπήρξε και δυσχέρεια στον συγκεντρωμένους γονείς έξω από το 1ο Λύκειο γιατί δεν είχε παρευρεθεί ο δήμαρχος και να τεθεί μπροστάρης στην κινητοποίηση, ενώ προτίμησε να είναι παρών σε αγιασμό άλλου σχολείου.

Η εμφάνιση λίγο αργότερα τριών αντιδημάρχων άλλαξε το κλίμα. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Κακαβάς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Φώτης Χριστόπουλος προσήλθαν στο χώρο έχοντας νεότερα.

Όπως επισήμαναν ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων και εντός της ημέρας θα προσέρχονταν στο σχολείο τοπογράφοι του δήμου για να αποτυπώσουν τους χώρους όπου θα τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες. Επισήμαναν ότι το χρονικό διάστημα για την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών δεν θα υπερβεί τους τρεις μήνες και ότι έχουν ζητηθεί καινούργιες αίθουσες και όχι μεταχειρισμένες.
Επίσης είπαν ότι εντός της ημέρας θα δρομολογηθεί και μία έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι διευθυντές των σχολείων, οι σύλλογοι γονέων και η Ένωση ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαθεσιμότητα κενών αιθουσών στα σχολεία της πόλης για την προσωρινή στέγαση των τμημάτων του 2ου Λυκείου μέχρι την παράδοση των προκάτ αιθουσών.

 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ

Στο χώρο της κατάληψης βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας, ο οποίος επισήμανε πως στα θέματα αυτά δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούν για να δοθεί λύση ιδανική για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Επισήμανε πως υπήρξε καθυστέρηση στις διαδικασίες από τους υπεύθυνους και φτάσαμε στο παραπέντε να δίνεται μία λύση που δεν είναι ικανοποιητική. Κάποιοι μιλούν ότι ήταν φυσιολογική η καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της διοίκησης στο δήμο, ο ίδιος επισήμανε πως θα έπρεπε και οι δύο διοικήσεις και η σημερινή και προηγούμενη να συνεργαστούν και να τρέξουν τις διαδικασίες.

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

Παρών στο χώρο της κατάληψης του 1ου Λυκείου ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πετρούπολη Μαζί» Θοδωρής Λάππας ο οποίος υποστήριξε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.  Μέσα στην ατυχία του σεισμού είχαμε την ευκαιρία επειδή ήταν καλοκαίρι και  το σχολείο ήταν κλειστό να παρέμβουμε άμεσα. Δεν έγινε. Τώρα είμαστε διαθέσιμοι να προσφέρουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος των παιδιών μας και μία πρότασή μας είναι η στέγαση των μαθητών του 2ου Λυκείου να γίνει στο κτίριο του ΙΚΑ που ανήκει στο δήμο μας.

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης παρουσία του δημάρχου Στέφανου Βλάχου, των αντιδημάρχων  Παιδείας Νίκου Κακαβά, Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σκαλιστήρα, Καθαριότητας Φώτη Χριστόπουλου, του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνου Συλλιγνάκη, του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην δημάρχου Θωμά Κοτσαμπά, του δημοτικού συμβούλου Νίκου Σακούτη, διευθυντών των σχολείων, εκπαιδευτικών, γονέων μαθητών και εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων.

Η συζήτηση στράφηκε αρχικά προς την εύρεση αιθουσών που θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους μαθητές του 2ου Λυκείου, ως την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών. Ο δήμαρχος Στεφ. Βλάχος μετέφερε μία προοπτική να μεταφερθούν οι μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου στη Χωράφα όπου υπήρχε μία πληροφορία για την ύπαρξη δέκα κενών αιθουσών. Αυτή αποδείχθηκε όμως λανθασμένη καθώς σε επικοινωνία του προέδρου της Ένωσης Γονέων με τον διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, οι κενές αίθουσες ήταν τελικά τρεις. Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε προς άλλη κατεύθυνση που αφορούσε να δεσμευθεί εγγράφως το υπουργείο Παιδείας για την ημερομηνία παράδοσης των προκάτ αιθουσών. Παρά τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και ότι η παράδοση θα γίνει πολύ πριν τα Χριστούγεννα (πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Βλάχος, που πρόσθεσε ότι υπήρχε προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν εμφανή τη δυσπιστία τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αρχικά ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος τοποθετήθηκε για τις ευθύνες που καταλογίζουν στη διοίκηση για δήθεν καθυστέρηση υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή καθυστέρηση από πλευράς δήμου (ούτε από τη προηγούμενη διοίκηση, ούτε από τη σημερινή) και οι καθυστερήσεις υπήρξαν από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου. Επισήμανε πως η απόφαση για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων με βάρδιες ήταν αποκλειστικά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος προσκλήθηκε να είναι παρών στη σημερινή σύσκεψη, αλλά δήλωσε αδυναμία.

Όσον αφορά τις προτεινόμενες λύσεις είπε ότι αρχικά υπήρξε η σκέψη για την στέγαση στο πρώην ΙΚΑ, αλλά επειδή τα ιατρεία είναι μικρά θα έπρεπε να γίνουν μετατροπές που θα ήταν χρονοβόρες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προοπτική στέγασης των μαθητών στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, όπου υπήρχε η πληροφόρηση για την ύπαρξη δέκα κενών αιθουσών και η οποία είναι υπό διερεύνηση.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι πριν την παράδοση των προκάτ αιθουσών θα πρέπει να γίνουν οι εργασίες στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν (βάσεις, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τουαλέτες κ.α.) ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας επισήμανε όσον αφορά τις προκάτ αίθουσες ότι ήδη τοπογράφοι του δήμου, αποτύπωσαν το χώρο όπου θα τοποθετηθούν οι προκατ αίθουσες και ήδη εστάλησαν στις ΚΤΥΠ και από Δευτέρα θα είναι σε θέση να δώσει πιο συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες άμεσης προτεραιότητας από τους υπεύθυνους ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτίριο του 2ου Λυκείου.

Η ΕΛΜΕ

Από την πλευρά της ΕΛΜΕ εκφράστηκε η άποψη ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί κινηματικά και να μην μείνουν στις προφορικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων. Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών πρότεινε την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας με την οποία συμφώνησε και η Ένωση Γονέων.

Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών του σχολικού κτιρίου του 2ου Λυκείου το οποίο πρέπει να γίνει με διαδικασίες fast track, και η λύση των προκάτ αιθουσών να είναι πράγματι προσωρινή!

 

Ο ΜΑΝΟΣ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνος Συλλιγνάκης υποστήριξε ότι είναι ακατανόητο στη σημερινή εποχή να δίνεται η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε πρωινή και απογευματινή βάρδια ως λύση. Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μία προσωρινή λύση μέχρι να τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες χωρίς να χαθούν ώρες μαθήματος.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Τη θέση της Ένωσης Γονέων επανέλαβε ο πρόεδρος Δημήτρης Κοντός. Τόνισε ότι πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια και μόνο. Ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την Παρασκευή (13/9). Την μαζική κινητοποίηση φορέων, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών με την υποστήριξη του δήμου και παράσταση στο υπουργείο Παιδείας όπου θα ζητηθεί η γραπτή δέσμευση  για την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΡΑΚ Νίκος Σακούτης συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει έκτακτο δημοτικό  συμβούλιο ώστε να παρθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση που έβαλαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Επισήμανε ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από το 1999 που είχαν μπει και πάλι κοντέινερ για να φιλοξενήσουν μαθητές στο σχολείο και παρέμειναν αρκετά χρόνια. Τόνισε ότι οι προθέσεις του υπουργείου φάνηκαν από την απόφαση του κ. Αλεξόπουλου για λειτουργία εκ περιτροπής πρωί  – απόγευμα  που είναι η εύκολη λύση, ενώ η λύση είναι η επισκευή του κτιρίου του 2ου λυκείου και  θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας με διαδικασίες fast track να τελειώσει την επισκευή του σχολικού κτιρίου μέσα στο τρέχων σχολικό έτος.

Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει πρώτον γραπτό χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες στο 2ο Λύκειο, ποιο υπουργείο την αναλαμβάνει, ποιος φορέας την υλοποιεί, με ποια έκτακτη διαδικασία, με ποια χρηματοδοτικά  προγράμματα και δεύτερον να υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τους οικίσκους βαρέου τύπου. Και αυτά τόνισε ότι πρέπει να διεκδικηθούν με κινητοποιήσεις με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου και όχι με δημόσιες σχέσεις.