Home Δυτική αθήνα ΤΟ «ΔΥΤΙΚΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ» ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ
ΤΟ «ΔΥΤΙΚΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ» ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ

ΤΟ «ΔΥΤΙΚΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ» ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ

0
0

Δεκάδες συλλογικότητες και πολίτες διαδήλωσαν το πρωί της 17ης Μαρτίου έξω από τον ΧΥΤΑ Φυλής και τον ΣΜΑ Σχιστού απαιτώντας την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

 

Την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό εξέφρασαν με κοινή φωνή δεκάδες συλλογικότητες  και πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής και των δήμων του Δυτικού Πειραιά.

 

Με σύνθημα τους «αυτή ήταν μόνο η αρχή», όλοι έδωσαν την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να κλείσει η Φυλή και να πάψει η Δυτική Αττική να είναι ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής.

Στην συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Σταύρος Τσίρμπας, ο Αντιδήμαρχος Πετρούπολης Φώτης Χριστόπουλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης και εκπρόσωποι φορέων από τη δυτική Αθήνα και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής.

Μετά την συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής σχηματίστηκε  αυτοκινητοπομπή που κατέληξε στο Σχιστό και συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους στο ΣΜΑ Σχιστού και με επικεφαλής τον δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Βρεττάκο,  πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία στου δρόμους της πόλης.

Οι συλλογικότητες που συνδιοργάνωσαν την τις σημερινές κινητοποιήσεις στη Φυλή και το Σχιστό προγραμματίζουν ήδη τα επόμενα βήματα τους και καλούν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά αλλά και τις συλλογικότητες και τους πολίτες να συντονίσουν τα βήματά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν απαιτούν:

  • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων». • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

 

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

 

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΡΑ25): Το κίνημα βγήκε στους δρόμους. Το κλείσιμο της Φυλής ξεκινά. Σήμερα έκλεισε για κάποιες ώρες. Σύντομα για πάντα.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ (ΠΡ. ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ): Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλά θύματα συνεχούς κακοποίησης. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα μιλήσουμε, θα φωνάξουμε, θα δικαιωθούμε. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη. Θέλουν τη διαιώνιση διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή. Μόνη κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση είναι ο ισομερισμός του βάρους. Κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της απορρίμματα. Δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τοπική κλίμακα. Είναι η μόνη λύση για να δοθεί τέλος στην ντροπή της Φυλής.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΡΑΚ-ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ): Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισθείσα, από το Δυτικό Μέτωπο και δεκάδες συλλογικότητες της Αττικής, ημέρα δράσης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και περιφέρειας για τη δημιουργία νέων φαραωνικών μονάδων σε Φυλή και Σχιστό καθώς και για την επέκταση και τη διαιώνιση για άλλα τριάντα χρόνια της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Φυλής.

Η δράση ξεκίνησε το πρωί από τέσσερις περιοχές της Δυτ. Αθήνας με δεκάδες Ι.Χ αυτοκίνητα και δύο απορριμματοφόρα των δήμων Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Η πορεία κατέληξε στον ΧΥΤΑ της Φυλής τον οποίο απέκλεισε συμβολικά για λίγες ώρες.
Η δράση ολοκληρώθηκε με συμμετοχή στον αποκλεισμό του ΣΜΑ Σχιστού και αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του Δυτ. Πειραιά , που είχε προγραμματισθεί από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και πολλές δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες.
Όλοι και όλες όσοι/ες συμμετείχαμε δηλώσαμε κατηγορηματικά τη θέλησή μας για τη συνέχιση του αγώνα μας , μέχρι την τελική δικαίωση για το οριστικό κλείσιμο όλης της εγκατάστασης της ΟΕΔΑ ΦΥΛΗΣ.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ): Λίγες μέρες μετά το τοξικό νέφος που μας έπνιξε, πολίτες υψώσαμε τη γροθιά σήμερα για να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε στην Πετρούπολη και στα Δυτικά συνολικά. Να σταματήσουμε να είμαστε ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής. Συμμετέχουμε σε μία μάχη που διαχρονικά δίνουν σωματεία, φορείς, συλλογικότητες, δημοτικές παρατάξεις ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία που δεν είναι σύγχρονη ούτε φιλοπεριβαλλοντική, ούτε προστατεύει τη δημόσια υγεία και λέγεται ΟΕΔΑ Φυλής. Λέγεται όλη η διαχείριση των αποβλήτων στη Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα  και μεταφράζεται σε καρκινογενέσεις, σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κακή καθημερινότητα. Πριν δέκα ημέρες κάναμε μηνυτήρια αναφορά γιατί μας έπνιξε το τοξικό νέφος, η Πολιτική Προστασία δεν ενημέρωσε τους κατοίκους για το γεγονός. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε με τις δυνάμεις που υπάρχουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά σε αυτόν τον αγώνα να πετύχουμε κάτι που μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο τώρα να προστατεύσουμε τη ζωή και την ποιότητα της καθημερινότητας μας. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να γίνει, πρέπει να δοθεί και να κορυφωθεί.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΛΙΟΝ: Για να σταματήσει το έγκλημα με τα σκουπίδια στη Φυλή, για να πάψουν οι περιοχές μας να είναι ο σκουπιδότοπος, η πίσω αυλή, ολόκληρης της Αττικής. Ως εδώ! Απαιτούμε αποκεντρωμένη διαχείριση και δίκαιη κατανομή των βαρών.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Συμμετέχουμε ενεργά – όπως πάντα – στα κινήματα των κατοίκων για να τερματιστούν τα σχέδια του κ. Πατούλη για παραμονή και επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν γίνεται να μένουμε σιωπηλοί στο εν εξελίξει έγκλημα! Οι γειτονιές μας, ειδικά το καλοκαίρι, γνωρίζουν τι θα πει δυσοσμία και μόλυνση.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ: Ενώνουμε τις φωνές μας προκειμένου να μπει τέλος στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών. Η κυβέρνηση, η περιφέρεια Αττικής και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και του θηριώδους ΕΜΑΚ και η δημιουργία 2 νέων νέων μονάδων επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό , σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Η τοπική κοινωνία, οι φορείς και οι συλλογικότητες δεν αντέχουν άλλο να δέχονται στη γειτονιά τους τα σκουπίδια όλης της Αττικής! Να πάψουν οι περιοχές μας να αποτελούν τον σκουπιδότοπο της Αττικής! Ήρθε η ώρα για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων & δίκαιη κατανομή των βαρών! Τα σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά! Ούτε βήμα πίσω!

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Κοινή προκήρυξη μοίρασαν «Χωματερη Stop – Πολίτες εν δράσει» και “Support Earth” καλώντας σε ενωτικές και μαζικές κινηματικές δράσεις που θα κινητοποιήσουν πλατιά τοπικές κοινωνίες και θα αποτελέσουν το φρένο στα «βρώμικα σχέδια» των εργολάβων για επέκταση και καύση στη Φυλή.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Στον συμβολικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής, με κεντρικό αίτημα να μπει τέλος στο αίσχος της χωματερής, συμμετείχαν σήμερα το πρωί οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου, Θοδωρής Σκολαρίκος, Βαγγέλης Σίμος και Νίκος Σταματόπουλος αντίστοιχα. Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βάσω Ζάχαρη και Μιχάλης Καραβίδας.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν προτείνει στα Δημοτικά Συμβούλια να συμμετέχουν αντιπροσωπείες τους στη συγκέντρωση, και σχετικές αποφάσεις είχαν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια Αγίων Αναργύρων Καματερού και Πετρούπολης.

Οι κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής συνεχίζονται, με το κάλεσμα του συντονιστικού σωματείων και φορέων, με σύνθημα: «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους – Τέρμα στο αίσχος της χωματερής. Όχι στην καύση των σκουπιδιών».

Εκτός από την παρουσία της σήμερα στην Παναττική Δράση κατά της επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΣΜΑ Σχιστού η Λαϊκή Συσπείρωση θα συμμετέχει στις ακόλουθες δράσεις – διαμαρτυρίες:

  • Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ., αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., συγκέντρωση στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας και μεγάλη αυτοκινητοπομπή σε Πετρούπολη – Καματερό – Άνω Λιόσια – Ασπρόπυργο.
  • Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.