Home Ίλιον ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΟΡΟΦΗΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΟΡΟΦΗΣ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΟΡΟΦΗΣ

0
0

Ανεμιστήρας οροφής που αποκολλήθηκε τραυμάτισε μαθήτρια της Ε’ τάξης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Οι γονείς είχαν ενημερώσει το δήμο εδώ και δύο χρόνια για την ακαταλληλότητα των φωτιστικών σωμάτων οροφής, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

 

 

 

Νέο ατύχημα σε σχολείο του Ιλίου με ανεμιστήρα οροφής να αποκολλιέται και να πέφτει στο κεφάλι μαθήτριας που τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά.

 

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου σημειώθηκε τραυματισμός στο κεφάλι μαθήτριας της Ε΄ Δημοτικού από πτώση ανεμιστήρα οροφής που αποκολλήθηκε.
Ευτυχώς ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς αλλά παρόλα αυτά δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου που στεγάζεται το συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο.

Και τα ερωτηματικά γεννώνται καθώς ο Σύλλογος Γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου έχει ενημερώσει με επιστολή του τους υπεύθυνους στο Δήμο Ιλίου από τις 2/4/2019 για πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο σχολικό κτίριο και μεταξύ αυτών είχε ζητήσει την άμεση αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων οροφής.

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε αλλά όπως υποστηρίζει ο σύλλογος γονέων φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου αναφέρει:

«Την Παρασκευή 21/5/2021 στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ε2 έγινε ένα πολύ επικίνδυνο συμβάν που από καθαρή τύχη δεν εξελίχθηκε σε πολύ σοβαρό. Ανεμιστήρας οροφής αποκολλήθηκε, κατά τη διάρκεια του διαλείματος, και πέφτοντας τραυμάτισε ευτυχώς ελαφριά στο κεφάλι μαθήτρια της τάξης.

Αμέτρητα ερωτήματα μας γεννιούνται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα προαναγγελθέν γεγονός, καθώς το Δ.Σ. του συλλόγου μας με υπόμνημα του (σ.σ. ημερομηνία κατάθεσης 2/4/2019!!) που απευθυνόταν στη δημοτική αρχή και σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, μεταξύ πολλών άλλων ζητούσε τον πλήρη έλεγχο και την άμεση αντικατάσταση σωμάτων και φωτιστικών οροφής που είναι επικίνδυνα.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την συνεχή αδιαφορία που επιδεικνύει η δημοτική αρχή του κ. Ζενέτου που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την υγεία μαθητών και διδασκόντων και τείνει να γίνει εγκληματική.

Απαιτούμε άμεσα, με ρητό και ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα, η δημοτική αρχή να δώσει εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου μας να οργανώσουν τον ενδελεχή έλεγχο των σχολικών εγκαταστάσεων, την καταγραφή των «παγίδων» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του και την άμεση αποκατάσταση τους. Εν ολίγοις ζητάμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να μην έχουμε ανάλογα περιστατικά.

Πάντα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι-διευθυντής), και τους γονείς, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παίζει κανείς με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ευχόμαστε περαστικά στην μαθήτρια του Ε2 αλλά και στην οικογένεια της και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλάι της για ότι χρειαστεί.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

25/5/2021»

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟ 2019

Από:   Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 12ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου

Προς:  1. Δήμαρχο κ. Ζενέτο

  1. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Λιόση
  2. Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
  3. Σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Κοινοποίηση: Ένωση Γονέων Ιλίου

 Ημερομηνία: 2/4/2019

 Το Υπόμνημα που ακολουθεί:

– Αποτυπώνει τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου μας (6/2/2019)

– Καταγράφει τα αιτήματα που προέκυψαν από την συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων.

– Αποτελεί συνέχεια αιτημάτων που έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν από Διδάσκοντες και Γονείς.

– Έπεται της συνάντησης αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Αντιδήμαρχο κ. Λιόση (5/2/19).

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

  1. ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Στο αρχικό κτίριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου υπήρχαν παλαιότερα παρεμβάσεις που δημιούργησαν 4 νέες αίθουσες στον 2ο όροφο σε κοινόχρηστους χώρους, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς. Οι αίθουσες αυτές δεν πληρούν κριτήρια όπως επαρκής φυσικός φωτισμός και εξαερισμός.

Επιπλέον καταργήθηκε η βιβλιοθήκη του σχολείου με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν πρόσβαση σε βιβλία, ενώ ανάλογη τύχη έχει και ο χώρος της αίθουσας του χημείου.

Έχουμε πληροφορηθεί πως στο πλαίσιο της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, θα εγκατασταθούν το καλοκαίρι του 2019 λυόμενες αίθουσες στον προαύλιο χώρο επί της οδού Σαμουήλ, ώστε να στεγαστούν τα παιδιά της προσχολικής.

Αναγνωρίζουμε ως θετικό βήμα την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ωστόσο εκφράζουμε την ανησυχία μας ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, ώστε να εξασφαλιστεί ασφαλές και παιδαγωγικό περιβάλλον για τα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου.

Τονίζουμε πως το 12ο Δημοτικό φιλοξενεί ήδη πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών (φέτος 315 παιδιά), με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εσωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι και οι τουαλέτες να μην επαρκούν.

Ήδη με σειρά προγενέστερων έγγραφων από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, έχει τεθεί το αίτημα για την κατασκευή τεσσάρων νέων αιθουσών διδασκαλίας παραπλεύρως του κτιρίου του σχολείου (σ.σ. στον προαύλιο χώρο επί της οδού Σαμουήλ). Αναφέρουμε με χρονική σειρά και επισυνάπτουμε στο υπόμνημα μας.

  • Υπ. αρ. πρωτοκόλλου 241/25-6-2003 έγγραφο αίτημα στον τότε ΟΣΚ.
  • Έγγραφο της 29-11-2007 προς τον Υπεύθυνο Παιδείας   του Δήμου Ιλίου.
  • Έγγραφο της 6-2-2009 εκ νέου προς τον Υπεύθυνο Παιδείας του Δήμου Ιλίου.
  • Επιστολή της 6-5-2009 του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τον τότε ΟΣΚ.
  • Έγγραφο υπ. αρ. πρωτοκόλλου 2316/2-3-2015 της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας προς την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου που αφορά στην έγκριση Κτιριολογικού          Προγράμματος για την προσθήκη αιθουσών στο 12ο Δ.Σ.
  • Αίτημα υπ.αρ.πρωτοκόλλου 22942/21-5-2015 της Τεχνικής Υπηρεσίας Ιλίου προς τις νυν ΚΤ.ΥΠ. (πρώην ΟΣΚ) για την άμεση επέκταση του κτιρίου του 12ου Δ.Σ.
  • Αλληλογραφία   των ΚΤ.ΥΠ. (πρώην ΟΣΚ), υπ.αρ.πρωτοκόλλου ΕΓ./Δ1-Τ1.2/11242 / 3-8-2015, με την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου με αντικείμενο την αναζήτηση τοπογραφικού με συντεταγμένες Ε.Γ.Σ.Α., στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και το ΦΕΚ χαρακτηρισμού του χώρου του           12ου Δ.Σ. ως σχολικού. Τα οποία και απεστάλησαν, υπ. αρ. πρωτοκόλλου     4940/2/2/2016.

Με την συμπλήρωση 16 χρόνων από την πρώτη κατάθεση του αιτήματος:

Α. Ζητάμε να υλοποιηθεί η απόφαση της επέκτασης με τέσσερις νέες αίθουσες.

Β. Αναμένουμε σαφή δέσμευση και χρονοδιάγραμμα.

 

  1. ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Ο φωτισμός του σχολείου γίνεται από παλιά και φθαρμένα φωτιστικά σώματα (λάμπες φθορισμού) από τα οποία λείπουν τα προστατευτικά καπάκια. Υπάρχει έντονος ο κίνδυνος τραυματισμού μαθητών και διδασκόντων που από τύχη έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά μόλις το τελευταίο 4μηνο υπήρξαν 2 περιστατικά πτώσης λαμπτήρων και μάλιστα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Το ένα το Δεκέμβρη όταν καλέστηκε προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών να επιληφθεί της κατάστασης (η επίσκεψη είναι καταγεγραμμένη και στο βιβλίο συμβάντων του σχολείου).Το δεύτερο έγινε στις 14/2/2019.

Είναι γεγονός ότι χωρίς τα προστατευτικά καπάκια ακόμα και απρόβλεπτα γεγονότα (σ.σ. πέταγμα μιας μπάλας κ.λ.π.) μπορούν να καταλήξουν σε τραυματισμό μαθητή ή εκπαιδευτικού.

Η πρόληψη, η ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων και η επάρκεια κατάλληλου φωτισμού (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) επιβάλουν:

Α. Άμεση αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Β. Σαφή δέσμευση και χρονοδιάγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση

Γ. Στην μεταβατική περίοδο προστατευτικά μέτρα για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέων πτώσεων ή άλλων ατυχημάτων.

 

  1. ΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει υπάρξει διαρροή υδάτων από την οροφή του κτιρίου που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή υλικού, όπως υπολογιστές ή φωτιστικά σώματα, αλλά και τη δημιουργία υγρασίας στις σχολικές αίθουσες του 1ου ορόφου.  Ο Δήμος έχει παρέμβει με ημίμετρα, όπως τοπική μόνωση μόνο στα σημεία των διαρροών, χωρίς όμως αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Αιτούμαστε την ολική μόνωση της ταράτσας του κτιρίου με τέτοιο τρόπο ώστε:

Α. Να αντιμετωπιστεί η υγρασία και οι φθορές στην οροφή (σ.σ. ως ένα βαθμό προκαλούν και το μεγάλο πρόβλημα με τα φωτιστικά σώματα).

Β. Αναμένουμε σαφή δέσμευση και χρονοδιάγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

  1. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

Ύστερα από την υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 3133/29-1-2019 αίτησή μας για “χορήγηση εγγράφων”σχετικά με την πυροπροστασία και την αντισεισμική θωράκιση του 12ου ΔΣ και τη σχετική απάντησή σας (υπ’ αρ.πρωτοκόλλου 3133/28-2-2019) ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα:

α) Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης του εν λόγω ακινήτου στο Δήμο;

β) Ποιός είναι υπεύθυνος-υπόλογος για παραλείψεις κακοτεχνίες ή ατυχήματα μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης;

γ) Ποιές είναι οι ενέργειες που κάνατε ή θα κάνετε για να τελεσφορήσει η αναζήτηση των σχεδίων της με αρ.860/1977 οικοδομικής αδείας στην ΚΤ.ΥΠ.;

δ) Ποιές είναι οι ενέργειες σας για να αποκτήσει το 12ο ΔΣ πιστοποιητικό πυρασφάλειας; Και ποιά είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας;

ε) Σχετικά με την αντισεισμική προστασία του κτιρίου, για τον (πρωτοβάθμιο) προσεισμικό έλεγχο του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου την ευθύνη σύμφωνα με την παρ.22 του άρθρου 2 του Ν.3027/28-06-2002 (ΦΕΚ152/¨Α/28-06-2002) την έχει η ΚΤ. ΥΠ. (πρώην Ο.Σ.Κ). Παρακαλώ κοινοποιήστε μας αν έχει δοθεί στην υπηρεσία σας κάτι σχετικό και αν όχι παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Ωστόσο θεωρούμε απαραίτητο πριν από τα παραπάνω να:

  1. Τοποθετηθούν εμφανείς φωτεινές επιγραφές που να υποδεικνύουν το τρόπο εκκένωσης του κτιρίου. Είναι απαραίτητο όλες οι έξοδοι κινδύνου να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες.

 

  1. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δυστυχώς όλο το μήκος της οδού Μακαρίου καταλαμβάνεται από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Επίσης το μήκος της οδού μεταξύ των δύο κάθετων (Αργυροκάστρου και Σαμουήλ) είναι τέτοιο (125μ) ώστε οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα. Τα δύο παραπάνω κάνουν άκρως επικίνδυνη την προσέλευση των μαθητών στο Σχολείο από την οδό Μακαρίου, καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δρόμο αντί του πεζοδρομίου. Γι’ αυτό αιτούμαστε:

Α. Την εγκατάσταση φυσικών εμποδίων στο πεζοδρόμιο ώστε να μην καταλαμβάνεται από αμάξια.

 

 

  1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το σχολείο μας διαθέτει πολύ μεγάλους εξωτερικούς χώρους. Η μία μόνιμη καθαρίστρια δεν επαρκεί ώστε να διατηρεί την καθαριότητα και των εσωτερικών αλλά και του προαύλιου χώρου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για το λόγο αυτό αιτούμαστε την είσοδο στο σχολείο σε τακτά χρονικά διαστήματα της μικρής αυτοκινούμενης σκούπας του Δήμου -που έτσι κι αλλιώς περνάει περιφερειακά του σχολείου- ώστε να αποφορτιστεί η καθαρίστρια από το επίπονο έργο της καθαριότητας και του προαύλιου.

 

  1. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μέχρι πρόσφατα στο σχολείο μας απασχολούνταν υπάλληλος γενικών καθηκόντων.

Το έργο που προσέφερε ήταν σημαντικό καθώς βοηθούσε σε πολλούς τομείς και το διδακτικό προσωπικό αλλά και την υπάλληλο που είναι επιφορτισμένη με την καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Θα θέλαμε να εξετάσετε ξανά το ενδεχόμενο διάθεσης εκ νέου υπαλλήλου γενικών καθηκόντων.

 

  1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Α. Αντικατάσταση των σιδηρών επιφανειών οι οποίες είναι σκουριασμένες και επικίνδυνες για τραυματισμό και μόλυνση των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα άμεση επισκευή της πόρτας επί της οδού Σαμουήλ.

Β. Διορθωτικές παρεμβάσεις στον υπερυψωμένο κήπο που εφάπτεται της οδού Μακαρίου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης λάσπης ή πλημμύρας.

Γ. Ενημέρωση του Συλλόγου για τις επεμβάσεις που θα γίνουν στον προαύλιο χώρο με βάση το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 12ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου