Home Αιγάλεω Τριήμερη αναβολή μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω
Τριήμερη αναβολή μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Τριήμερη αναβολή μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

0
0

Τριήμερη αναβολή μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και απαλλοτρίωση του κτιρίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω.

 

 

Τριήμερη αναβολή μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο αποφάσισε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας  μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα το πρωί με τα παιδιά να μένουν στο δρόμο, καθώς οι ιδιοκτήτες του κτιρίου ασφάλισαν με λουκέτο την πόρτα του οικοπέδου.

 

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αιγάλεω που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/9 το βράδυ αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Δήμος σε αναγκαστική απαλλοτρίωση την Παρασκευή το πρωί 30/9.

Η λύση της απαλλοτρίωσης του κτιρίου στην οδό Σαλαμίνας όπου στεγάζεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω προκρίθηκε τελικά ως η πλέον συμφέρουσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, που έκαμψε τις «αντιρρήσεις» της δημοτικής αρχής που είχε προτείνει την μεταστέγασή του στο 14ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς βρήκαν τη Δευτέρα (19/9) το πρωί κλειδωμένες τις πόρτες στο σχολείο.

Οι δικαστικοί επιμελητές έβαλαν λουκέτο εκτελώντας τη δικαστική απόφαση για έξωση. Το κτίριο ήταν επί 40 χρόνια νοικιασμένο στο Δημόσιο. Από το 2020 και μετά δεν ανανεώθηκε το μισθωτήριο και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη.

Το υπουργείο Παιδείας επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο Αιγάλεω για τις αρνητικές εξελίξεις υποστηρίζοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη καθώς το κτιριακό είναι στις αρμοδιότητες του δήμου. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξε επικοινωνία με το Δήμο από τον οποίο τους μεταφέρθηκε ότι τα παιδιά θα συστεγαστούν στο 14ο Δημοτικό Σχολείο έστω και σε διπλή βάρδια για να μη χαθεί ούτε μία ημέρα.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, Γιάννη Γκίκα το πρωί της Δευτέρας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης, καθώς υποστήριξε πως υπάρχει δικαστική απόφαση την οποία οφείλει να σεβαστεί.

Ακόμη όπως είπε ο Δήμαρχος, η Πολεοδομία έχει χάσει τον φάκελο του κτιρίου οπότε για να γίνει απαλλοτρίωση πρέπει πρώτα να γίνει ο χαρακτηρισμός του κτιρίου όπως προβλέπεται σχετικά ώστε να αναλάβει το θέμα της αποζημίωσης μία ανεξάρτητη επιτροπή. Όλα αυτές οι διαδικασίες όμως χωρίς τον φάκελο παίρνουν πολύ χρόνο και οι μαθητές δε μπορούν να περιμένουν στο δρόμο.

 

Τρεις ημέρες αναβολή και μετεγκατάσταση

Παρόλα αυτά μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα πάντα ανατράπηκαν. Η μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού στο 14ο Δημοτικό Σχολείο ναυάγησε λόγω μικρής χωρητικότητας και μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε να δοθεί όπως είχε αποφασιστεί η τριήμερη αναβολή των μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, το κτίριο θα περάσει στην κυριότητα του δήμου και το Σχολείο θα επαναλειτουργήσει την Παρασκευή 30/9.

Να σημειωθεί πως για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης απαιτείται ανακοίνωση της υπηρεσίας που προτείνει την απαλλοτρίωση, στην οποία να αναφέρεται ο σκοπός της απαλλοτρίωσης και να προσδιορίζεται η απαλλοτριωτέα έκταση. Ακολουθεί τοιχοκόλληση της ανακοίνωσης και δημοσιοποίηση, πρακτικό, κτηματολογικό διάγραμμα που απεικονίζει την απαλλοτριωτέα έκταση, κτηματολογικός πίνακας, στον οποίο εμφαίνονται οι εικαζόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, το εμβαδόν κάθε ακινήτου και τα κύρια προσδιοριστικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται σε αυτό και των λοιπών συστατικών του, καθώς και ο χαρακτηρισμός της έκτασης και μία σειρά άλλων νομικών διαδικασιών.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά ο Δήμος έχει το δικαίωμα να σπάσει τα λουκέτα που έχουν τοποθετήσει οι ιδιοκτήτες και να θέσει και πάλι σε λειτουργία το σχολείο. Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου έχουν δικαίωμα προσφυγής εντός 10 ημερών από την ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης. Η αποζημίωση ορίζεται από ανεξάρτητη επιτροπή.

 

Η ανακοίνωση των Γονέων Αιγάλεω

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρει:

– Η Διεύθυνση της Α’ θμιας να μην συναινέσει στην μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο σχολείο, πόσω μάλλον στο κτήριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου που δεν πληροί ακόμα και νομικά καμία προϋπόθεση για να φιλοξενήσει +90 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους στον χώρο που στεγάζεται, και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση εν τέλει και των δύο σχολείων!

– Να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χαρακτηρισμό του σχολείου ως σχολική στέγη και να μην νίπτουν τας χείρας τους όσοι επικαλούνται διαδικαστικά κωλύματα!

– Να μας κοινοποιηθούν όλα τα έγγραφα από πλευράς Δήμου σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν προς υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , που πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2021 !

«Η Ένωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, τους συμπολίτες,  να στηρίξουν τον αγώνα για την σχολική στέγη που δικαιούνται αδιαπραγμάτευτα όλοι οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω! Διεκδικούμε την παραμονή του 9ου Δημοτικού σχολείου στον χώρο του σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο! Η πολιτική των συγχωνεύσεων εξυπηρετεί μόνο σκοπούς ενάντια στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί! Κανένα σχολείο ΔΕΝ μας περισσεύει»