Home Πετρούπολη ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ! [VIDEO]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ! [VIDEO]

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ! [VIDEO]

0
0

Συζήτηση για την προστασία και τη διαφύλαξη του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και τον αγώνα κατά των διεκδικήσεων και των καταπατητών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης.

 

Την συνέχιση του διαχρονικού αγώνα για τον χαρακτηρισμό ως δημόσια και δασική έκταση του Ποικίλο Όρος και τη στήριξη με κάθε μέσο της επιτροπής κατοίκων έναντι στους διεκδικητές και καταπατητές του αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης μετά από συζήτηση στην τελευταία συνεδρίασή του.

Ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να δώσουν πολιτικό και νομικό αγώνα ώστε να διαφυλαχθεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του Ποικίλου Όρους. Σαν πρώτη ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενημέρωση όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων των κόμματων και των βουλευτών που εκλέγονται την περιοχή. Στη συνέχεια θα υπάρξουν πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύγκλιση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις των υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία. Τέλος θα υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων σε ένα ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να καθοριστεί το κοινό πλαίσιο δράσης κατοίκων και δημοτικής αρχής.

 

 

ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ως μάχη ζωής χαρακτήρισε τον αγώνα κατά των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος που χαιρέτισε τη δημιουργία της επιτροπής κατοίκων που μαζί με τη διοίκηση θα παλέψουν για την προστασία του Ποικίλου Όρους. Ενημέρωσε το Σώμα πως η Μονή Λαμίας ξεκινάει από μηδενική βάση τις διαδικασίες προσφεύγοντας με νέα πραγματογνωμοσύνη στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Επισήμανε όμως ότι και ο δήμος θα συνεχίσει τον διαχρονικό του αγώνα για την προστασία του περιαστικού πρασίνου παρότι δεν είχε μέχρι σήμερα σύμμαχο την κεντρική εξουσία. Εξήγησε πως το κεντρικό κράτος παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει ακόμη και για χαρακτηρισμό της περιοχής ως εθνικό δρυμό δεν της έχει κρατήσει.
Η Μονή Λαμίας, όπως είπε ο κ. Βλάχος, δεν πτοείται παρά τις δικαστικές ήττες και καταφέρνει να προκαλεί αναστάτωση στη Δυτική Αθήνα ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα βάλει στο χέρι το φιλέτο της Αγίας Τριάδας. Τέλος τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η δημοτική αρχή θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική που έχει χαραχθεί εδώ και δεκαετίες και από την προηγούμενη διοίκηση και από την σημερινή.

 

ΒΑΓ. ΣΙΜΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ως εμπόρευμα αντιμετωπίζει το περιβάλλον το ελληνικό δημόσιο κατά τον Βαγγέλη Σίμο (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) και αρνείται να δώσει με νομοθετική ρύθμιση ή προεδρικό διάταγμα οριστική λύση. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι διαχρονικά το ελληνικό δημόσιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν διεκδίκησε την ίδια του την περιουσία αρνούμενο να τη δηλώσει στο κτηματολόγιο. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαστικό αγώνα αλλά δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι το δικαστήριο θα δώσει τη λύση. Υπερασπίστηκε το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και υποστήριξε ότι η προσπάθεια των πολιτών πρέπει να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με περιοδείες, με εξορμήσεις των δημοτικών συμβούλων, με συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους και κινητοποιήσεις στα αρμόδια υπουργεία για να απαιτηθεί να καθορίσουν την στάση τους . Τέλος πρότεινε και αυτός τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου με προσκεκλημένα τα κόμματα και τους βουλευτές, που θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και όχι να κάνουν ευχολόγια και να δίνουν υποσχέσεις.

 

ΔΗΜ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Τη θεσμική θωράκιση μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου της επιτροπής κατοίκων και τον καθορισμό ενός διεκδικητικού πλαισίου ζήτησε ο Δημήτρης Ταλιούρας ώστε να δοθεί οριστική λύση. Ο επικεφαλής της ΔΑΚ επισήμανε με τη σειρά του ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση την οποία πρέπει επιτέλους να λάβουν οι κυβερνώντες. Επέρριψε ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα που δεν άσκησαν τις πιέσεις που έπρεπε προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να κατοχυρωθεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας όλων των διεκδικούμενων εκτάσεων.

 

ΜΑΝ. ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Για πόλεμο ολιστικού χαρακτήρα για την υπεράσπιση του οξυγόνου, έκανε λόγο ο Μανώλης Μπουσούνης. Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα και ζήτησε κι αυτός την στήριξη της πρωτοβουλίας των κατοίκων από τον δήμο που πρέπει να σταθεί δίπλα τους σε κάθε μορφή αγώνα. Πρότεινε να φτιαχθεί από την πλευρά του δήμου ένα σχέδιο διάταξης το οποίο να καταθέσουν όποια κόμματα θέλουν ως τροπολογία στη Βουλή. Τάχθηκε υπέρ ενός ανοιχτού Δημτοικού Συμβουλίου στο οποίο να καλεστούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τελευταίων δέκα ετών για να συζητήσουμε επί της πραγματικότητας.
Ο Μάνος Συλλιγνάκης υιοθέτησε όλες τις απόψεις που ακούστηκαν από όλες τις παρατάξεις και ζήτησε πιο ενεργή διαδικασία.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ: ΣΥΝΤΕΛΕΣΜΣΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

«Πρόκειται για συντελεσμένο πολιτικό έγκλημα και για ξεπούλημα της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σακούτης, επιρρίπτοντας ευθύνες διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις. Τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές και σε αυτό έχουν αποφανθεί οι ίδιες οι υπηρεσίες των υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρότεινε την επίσκεψη στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών ώστε να διαπιστωθούν οι διαθέσεις τους καθώς και να απαιτηθεί από τα κόμματα της Βούλης με βάση τις εισηγήσεις των υπηρεσιών να υπάρξει πολιτική λύση με προεδρικό διάταγμα. Όσον αφορά την ενεργοποίηση της κοινωνίας πρότεινε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών με παράλληλη συγκέντρωση υπογραφών και με πρωτοβουλία του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση όπου θα κληθούν οι βουλευτές να πάρουν σαφή θέση και να δεσμεύονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν σε επίπεδο Βουλής.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρεμβάσεις έκαναν και δύο εκπρόσωποι της επιτροπής κατοίκων η Μαρία Χρονάκη και ο Δημήτρης Κοντός οι οποίοι σύμφωνα και με ανακοίνωση που έχει δει το φως της δημοσιότητας ζήτησαν:
1) τη δημιουργία Επιτροπής Υπεράσπισης του Δημόσιου Δασικού Χαρακτήρα της περιοχής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης κ.Σ. Βλάχο, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, τους πρώην Δημάρχους της πόλης, την επιτροπή κατοίκων
2) Την παρέμβαση της επιτροπής στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, στην Περιφέρεια, στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων ώστε να μεταφέρουμε την αποφασιστικότητα μας και να ζητήσουμε τις θέσεις τους και τις πρωτοβουλίες που έχουν χρέος να πάρουν.
Σημαντική ημερομηνία η 30η Ιουνίου, όπου το Ελληνικό Δημόσιο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κάνει ένσταση για τους Δασικούς χάρτες , ώστε να μην κάνει “ΔΩΡΟ” την περιοχή, σε όσους βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.
3) Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο -συγκέντρωση , με όλους τους υγειονομικούς κανόνες στο γήπεδο μπάσκετ της Αγίας Τριάδας ή στο θέατρο Πέτρας, το αμέσως επόμενο διάστημα.
4) Αξιοποίηση του site του Δήμου, για την προβολή του θέματος, την συνέχιση της συλλογής υπογραφών, την ενημέρωση των κατοίκων. Η πραγματοποίηση εξορμήσεων ενημέρωσης, η διανομή ενημερωτικού υλικού, καμπάνια με δράσεις, ευαισθητοποίησης στην πόλη και όπου αλλού χρειαστεί.