Home Πετρούπολη Φωτιές «άναψε» το φυσικό αέριο στο Δήμο Πετρούπολης.
Φωτιές «άναψε» το φυσικό αέριο στο Δήμο Πετρούπολης.

Φωτιές «άναψε» το φυσικό αέριο στο Δήμο Πετρούπολης.

0
0

Ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ ο λογαριασμός του φυσικού αερίου στο κολυμβητήριο της Πετρούπολης, γεγονός που προκάλεσε πονοκέφαλο στους υπευθύνους.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια έχουν «στριμώξει» για τα καλά την ελληνική κοινωνία, που αναζητά λύσεις αλλά και βοήθεια από την πολιτεία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της. Αυτή η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους ΟΤΑ.

Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου για το Κολυμβητήριο της Πετρούπολης έπεσε… από τα χέρια των υπεύθυνων της δημοτικής αρχής καθώς, όχι απλά ξεπερνούσε το προϋπολογισμένο ποσό αλλά ήταν υπερπολλαπλάσιο αυτού. Να σημειωθεί ότι για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία  του νερού στις πισίνες του κολυμβητηρίου απαιτείται να θερμαίνεται όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα η κατανάλωση στο φυσικό αέριο να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την «έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου, ο μηνιαίος λογαριασμός κυμαινόταν περίπου στις 35-40.000 ευρώ, ενώ ο τελευταίος μηνιαίος λογαριασμός ξεπέρασε κατά μερικές χιλιάδες τις 100.000 ευρώ προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο του δήμου.  

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Θοδωρής Λάππας δήλωσε για το θέμα:
«Είναι γνωστό ότι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, και στην μεγιστοποίηση του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης με συνέπεια την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, του Δήμου, σε σημείο που να «απειλείται» ο προϋπολογισμός του.

Ειδικότερα η αύξηση του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια) είναι τεράστια. Ενδεικτικά σας γνωρίζω ότι:

Για το πρώτο δίμηνο του έτους 2022, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για την λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου έχουν υπερβεί το ήμισυ του ποσού που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για όλο το χρόνο.

Για την προμήθεια καυσίμων με βάση τις τιμές που καθορίζονται από την Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, παραβλέποντας την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης ενόψει καλοκαιρινής περιόδου, ο Δήμος επιβαρύνεται σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 με το ποσό κοντά στις 10.000,00€ μηνιαίως.

Για την πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, για το πρώτο δίμηνο του 2022 και σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, ο Δήμος μας επιβαρύνθηκε επιπλέον με το ποσό των 50.000,00€ περίπου.

Βεβαίως υπάρχουν πολλά ακόμη ανελαστικά υποχρεωτικά έξοδα, τα οποία είναι γνωστά, αναγκαία και έχουν μεγάλο μερίδιο στο κόστος λειτουργίας του Δήμου (συντήρηση και επισκευή οχημάτων – μηχ/των, κλπ).

Όπως όλα δείχνουν έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη αρνητικά κατάσταση. Το δεδομένο αυτό επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, παρακολούθηση όλων των ενεργειών και στενή συνεργασία της Διοίκησης του Δήμου και όλων των Υπηρεσιών του, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τη εύρυθμη λειτουργία του, προς όφελος των δημοτών.

Αυτή η ασύμμετρη οικονομική απειλή καθιστά αδήριτο ανάγκη την επιπλέον άμεση χρηματοδότηση του Δήμου από την κεντρική εξουσία».