Home Πετρούπολη Φόρο Τιμής στις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης
Φόρο Τιμής στις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης

Φόρο Τιμής στις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης

0
0

Συγκινητική και Επίκαιρη ήταν η Εκδήλωση – Αφιέρωμα του Δήμου Πετρούπολης στις «Γυναίκες Αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης».

Με τη βράβευση της Πετρουπολιώτισσας Σταματίνας Λυκουρέντζου – Ταλαγάνη ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά της στον αντιστασιακό αγώνα κατά του γερμανού κατακτητή ολοκληρώθηκε η πετυχημένη εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με θέμα «Γυναίκες Αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Κατά την εκδήλωση  χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, ενώ μίλησε και ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανηψιός της κ. Ταλαγάνη.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Πετρούπολης, Κατερίνα Σταματοπούλου, η οποία κατά τον χαιρετισμό αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή και την προσφορά των γυναικών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, εξύμνησε τις γυναίκες που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους αγωνίστηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων, ενώ με βαθιά συγκίνηση μίλησε για τη συνεισφορά της συντοπίτισσάς μας, Σταματίνας Λυκουρέντζου – Ταλαγάνη, στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια γυναίκα πρότυπο, μια πηγή έμπνευσης και παραδείγματος για τις αξίες της ελευθερίας και της φιλοπατρίας, αξίες που πρέπει να αποτελούν οδηγό για όλους μας».

Στη συνέχεια, η Ιστορικός και Συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη, μέσα από τη συγκλονιστική παρουσίασή της «Οι γυναίκες της Αντίστασης», μας «γνώρισε» τις γυναίκες εκείνες που αγωνίστηκαν για την Αντίσταση, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι, προσφέροντας στον αγώνα και στην πατρίδα τους, πολλές φορές, ακόμα και τις ίδιες τις ζωές τους.

Κατόπιν, προβλήθηκε ένα βίντεο-αφιέρωμα που επιμελήθηκε το γραφείο Τύπου του Δήμου Πετρούπολης, με αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες της Σταματίνας Λυκουρέντζου – Ταλαγάνη, που περιέγραφε την πολύπλευρη και σημαντική δράση της Ελληνίδας Γυναίκας που στάθηκε ισότιμα δίπλα στον άνδρα κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και δεν δίστασε μπροστά στις δυσκολίες και τις διώξεις, να αγωνίζεται για την Ελευθερία και τα ιδανικά της .

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Πετρούπολης Στέφανο Βλάχο να αποδίδει «Φόρο Τιμής», στην συντοπίτισσά μας Σταματίνα Λυκουρέντζου – Ταλαγάνη, που αγωνίστηκε για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη και που με την αυταπάρνηση, τον αλτρουισμό και τη στάση ζωής της, έγραψε μια ηρωική σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και του γυναικείου κινήματος.

Στην εκδήλωσε έδωσε το παρών σύσσωμη η δημοτική αρχή Πετρούπολης, ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο πρώην υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής, οι βουλευτές Δυτικού Τομέα Αθηνών: Ιωάννης Λοβέρδος, Χαρά Καφαντάρη και Νάντια Γιαννακοπούλου, η εντεταλμένη της περιφέρειας σε Θέματα Ισότητας Μαίρη Αγγελοπούλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Χαράλαμπος Αλεξανδράτος & Γιώργος Κατριβάνος, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιλίου – Αχαρνών & Πετρουπόλεως π. Κωνσταντίνος Κασσός, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Μανώλης Μπουσούνης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΤΑΛΑΓΑΝΗ