Home Πετρούπολη  ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
 ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

0
0

 Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ ΣΤΙΣ 20/5, 9.00 Π.Μ.

Το τελευταίο διάστημα ,η κυβέρνηση της ΝΔ ,η περιφερειακή αρχή και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, εκμεταλλευόμενοι την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας λόγω κορονοϊού, προχωρούν στη διαιώνιση του εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή μας, με τη διατήρηση και επέκταση της εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή για πάρα πολλά χρόνια ακόμα, αδιαφορώντας για τις συνεχιζόμενες αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή μας, αυξάνεται η δυσοσμία, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Όμως με διαφημιστικές καμπάνιες εκατομμυρίων, κυβέρνηση, περιφέρεια και οι παρατρεχάμενοι αποπροσανατολίζουν τους πολίτες για δήθεν για κλείσιμο της χωματερής, για την υποτιθέμενη «ανακύκλωση» που εφαρμόζουν, που στόχο έχει να “γεμίσει” κάποιες τσέπες.

Όλες οι αποφάσεις τους παίρνονται χωρίς να ρωτήσουν τους πολίτες, τους Δήμους της περιοχής.

Οι καταστροφικές αυτές πολιτικές των σύμμεικτων απορριμμάτων και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής τους -αφού για κάποιους λίγους τα σκουπίδια είναι χρυσός- εφαρμόστηκαν ανεξαιρέτως από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές διοικήσεις εξυπηρετώντας συγκεκριμένα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα σε βάρος βέβαια των πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε να απλώνεται το μοντέλο αυτό σε όλη τη χώρα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποικιακού χαρακτήρα που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Οι επεκτάσεις στη χωματερή και το πάρτι εκατομμυρίων

Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του Φορέα Διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) αξιοποιώντας τις αποφάσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για :

  • δημιουργία νέου μεγάλου ΧΥΤΑ στη Φυλή τουλάχιστον 4.000.000 κυβ.μ. χρονικής διάρκειας (40 μήνες συν 2 έτη)
  • επέκταση με σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια δηλαδή “πανωσήκωμα” 685.000κυβ.μ.που βρίσκεται σε εξέλιξη
  • αναβάθμιση, επέκταση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) που είναι ήδη το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (δηλαδή πολλαπλασιασμό της εντονότερης δυσοσμίας για εμάς)

Παίρνει αλλεπάλληλες αποφάσεις “δια περιφοράς” (δηλαδή τηλεφωνικά!!!) για εδραίωση και επέκταση της εγκατάστασης ,αποφάσεις που αφορούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • διεξάγονται δύο διεθνείς διαγωνισμοί, με τη μέθοδο της ανταγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία οι μελέτες και οι εφαρμοστέες τεχνικές λύσεις προτείνονται από τους εργολάβους. Σκοπός του πρώτου διαγωνισμού είναι η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ «στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής», με (αρχική) διάρκεια ζωής 40 μήνες + 2 χρόνια και του δεύτερου η επέκταση και μετατροπή του ΕΜΑΚ, ώστε να δέχεται, ετησίως, 200.000 τόνους προδιαλεγμένα απόβλητα και 100.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα και με (αρχική) διάρκεια σύμβασης 3+3 χρόνια. Ο προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) του πρώτου έργου είναι 50.438.843,45 ευρώ και του δεύτερου 129.828.000 ευρώ.
  • στις 13/3/2020 εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους της πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, για την κατασκευή νέου χώρου ταφής, 62,5 στρεμμάτων στο χώρο της παλιάς χωματερής, που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες, αφού ολοκληρωθεί και το δεύτερο «πανωσήκωμα».

Αδιαφορούν για τον κίνδυνο κατολισθήσεων των σκουπιδιών, που θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες, στις 24/3/2020, το έργο κατακυρώνεται στη σύμπραξη των εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ και WATT, που μονοπωλούν τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση της Φυλής, έναντι 5.623.090 ευρώ.

  • στις 30/4 παίρνει απόφαση για παράταση!!! του 2ου “πανωσηκώματος”
  • προωθεί την κατασκευή, σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειάρχη, ενός νέου εργοστασίου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, υπερδιπλάσιου του υπάρχοντος ΕΜΑΚ, για να δέχεται άλλους 550.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων και ακόμη προωθεί
  • εργοστάσιο καύσης επεξεργασμένων απορριμμάτων

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την εξέλιξη και θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την ανατρέψουμε.

Αυτοί που αγνοούν ακόμα και τις δικές τους επιδημιολογικές μελέτες, θα μας βρουν απέναντι τους.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο νέος εγκατάστασης νέος Φυλής, που σημαίνει:

✓ Καμία επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, ακύρωση των διαγωνισμών για επέκταση του ΕΜΑΚ και για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, ακύρωση νέος κατασκευής νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων

✓ Καμία νέα δραστηριότητα στη Φυλή, ακύρωση του σχεδίου για νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης

✓ Απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων

✓ Απομάκρυνση νέος μονάδας νέος WATT ΑΕ

  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»
  • Άμεση δρομολόγηση νέος κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών, για την υλοποίηση νέος νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-,με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003 (άρθρο 33), κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική

    ΚΑΛΟΥΜΕ:

Να πάρουμε όλοι και όλες μέρος στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 20 Μαΐου ώρα 9 π.μ. στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, (Άντερσεν 6, στάση ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη) την ημέρα και την ώρα που αποσφραγίζονται οι (τεχνικές και οικονομικές) προσφορές του διαγωνισμού για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19