Home Δυτική αθήνα ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP:ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP:ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP:ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ

0
0

Ως αναντίστοιχη αντίδραση της ζημιάς που προκαλείται καθημερινά στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, χαρακτηρίζει η κίνηση πολιτών Χωματερή STOP, την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δήμαρχοι Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης.

 

Αναλυτικά αναφέρουν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

Με μια κοινή ανακοίνωση που απαιτεί την «άμεση απομάκρυνση του ΧΥΤΑ Φυλής με σαφές χρονοδιάγραμμα» απάντησαν 3 δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας στην πρόσφατη (26/9) πυρκαγιά στην καρδιά του ΧΥΤΑ που προκάλεσε τοξικό νέφος και οδήγησε ακόμη και σε ενεργοποίηση της επείγουσας ειδοποίησης του «112». Θυμίζουμε ότι το βράδυ της 26/9 καταγράφηκε πυρκαγιά τόσο στον ΧΥΤΑ όσο και σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης  στον Ασπρόπυργο (η 15η στους τελευταίους μήνες!).

Η λιτή ανακοίνωση των δημάρχων Πετρούπολης, Περιστερίου και Ιλίου, καλεί μάλιστα τους κατοίκους των τριών δήμων σε κινητοποίηση… το αμέσως προσεχές διάστημα. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί πέρυσι (12/11/2019) κοινή ανακοίνωση 6 Δημάρχων (οι ανωτέρω, και επιπλέον Καματερό-Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι) στην οποία μεταξύ άλλων υπήρχε ως επίλογος η φράση «Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος».

Είναι προφανές ότι η αντίδραση των δημοτικών αρχών, τόσο του καθένα ξεχωριστά, όσο και συλλογικά, είναι απολύτως αναντίστοιχη της ζημιάς που προκαλείται καθημερινά στους Δημότες τους και της οργής που έχουν εκδηλώσει.

Δεν είναι δυνατόν να αναπνέουμε καθημερινά «δηλητήρια» (η δυσωδία στην Πετρούπολη είναι πλέον τρόπος ζωής) και οι δημοτικές αρχές να καλούν γενικώς και αορίστως σε κινητοποίηση …κάποτε, ενώ παράλληλα φωτογραφίζονται με τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη δίπλα σε μπλε και πράσινους κάδους. Με τον κ. Πατούλη, ο οποίος μετά την πυρκαγιά -για την οποία ο ίδιος και η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση είναι πολιτικά συνυπεύθυνοι- το μόνο που βρήκε να σχολιάσει είναι ότι «φταίνε τα τοπικά κινήματα και οι συλλογικότητες» και πώς το… 2025 ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πάψει να λειτουργεί ως «Ανοικτή Χωματερή». Δε λέει ωστόσο ότι ο ΧΥΤΑ είναι ήδη υπερκορεσμένος και άκρως επικίνδυνος! Δε λέει ούτε για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-30 (ΕΣΔΑ) που  πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και η Περιφέρεια φυσικά πρόθυμα θα εφαρμόσει, που προβλέπει νέες φαραωνικές εγκαταστάσεις εντός του ΧΥΤΑ! Δε λέει ούτε για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, που δρομολογείται είτε στη Φυλή είτε στο Σχιστό, και θα εκλύει «δηλητήριο» στον ουρανό όλης της Δυτικής Αθήνας.

Με ανώδυνες ανακοινώσεις ή με αποσπασματικές διαμαρτυρίες, ούτε ο ΧΥΤΑ στην Φυλή θα κλείσει, ούτε το νέο ΕΣΔΑ και η εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών θα ακυρωθούν. Ο  μόνος δρόμος για να αποτραπεί η καταστροφή που προωθούν Κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι:

  • Η οργάνωση άμεσα, δυναμικών και συγκεκριμένων κοινών (διαδημοτικών) δυναμικών κινητοποιήσεων διαρκείας.
  • Η έμπρακτη αμφισβήτηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης που οδηγεί σε συγκεντρωτική, κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επιβλαβή διαχείριση των απορριμμάτων. Να απαιτήσουμε πόρους και υποδομές για μια δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση, επεξεργασία σε μικρές δημόσιες εγκαταστάσεις και δραστική μείωση του τελικού υπολείμματος. Μόνο έτσι θα έχουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και κοινωνία (αύξηση θέσεων απασχόλησης, μείωση δημοτικών τελών, έσοδα από πώληση ανακυκλώσιμων υλικών κ.α)

Σε αυτόν τον δρόμο, καλούμε από την αρχή τόσο ως Χωματερή STOP όσο και συμμετέχοντας ενωτικά σε κάθε κινηματική προσπάθεια στην περιοχή μας.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!