Home Πετρούπολη  ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!
 ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!

 ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!

0
0

ΕΝΑΝΤΙOI ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ , ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑYΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

Τη νέα της προκήρυξη κυκλοφόρησε η παρέμβαση πολιτών Χωματερή STOP! Σε αυτή κάνουν λόγο για λαϊκή αγανάκτηση για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των πολιτών, για την υποβάθμιση της ζωής τους.  Κάνουν λόγο για τα εφιαλτικά σενάρια περί κατασκευής νέων χωματερών στα λατομεία της Αττικής, για δημιουργία μονάδας καύσης σκουπιδιών, για επέκταση της χωματερής. Όλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να τα σταματήσουν.

 

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ως κάτοικοι της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας αγανακτούμε από την αυξανόμενη δυσοσμία και κυρίως από την υποβάθμιση της ζωής μας από την απαράδεκτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Επιπλέον εξοργιζόμαστε από το ατελείωτο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας!

Το έγκλημα διαρκείας στη Φυλή

Όχι μόνο δεν έκλεισε ο ΧΥΤΑ της Φυλής –όπως είχαν δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Αττικής υπό τη Ρ. Δούρου- αλλά αντίθετα, ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι (1η Αυγούστου) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και νέα επέκταση (σ.σ. η τρίτη επέκταση στη διάρκεια της θητείας τους!!)

Στην πραγματικότητα οι αποτυχημένες πολιτικές των προηγούμενων, άνοιξαν το δρόμο στους νέους «άρχοντες» στην Πριφέρεια, τον ΕΣΔΝΑ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προετοιμάζουν πυρετωδώς την Γ’ Φάση (δηλ. μια ακόμα δεκαετία)!!!

Κι όμως πάνω από 50 χρόνια μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, οι δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον αέρα, τη δημόσια υγεία, δεν είναι στοιχεία και αριθμοί σε χαρτιά. Ας αναφέρουμε μόνο ότι την περίοδο 1993-2015 το ποσοστό θανατων από καρκίνους στη Δυτ. Αττική αυξήθηκε κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής!!

Τα παλιά λατομεία Αττικής νέες χωματερές

Το εφιαλτικό σενάριο συμπληρώνει η αναθέρμανση της συζήτησης για την «αξιοποίηση» ως χωματερών παλιών λατομείων. Η βάση της συζήτησης είναι παλιότερη μελέτη του ΕΣΔΝΑ (2017) που πρότεινε 20 παλιά λατομεία –τα 11 στη Δυτ. Αθήνα- για χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Ανάμεσα τους το λατομείο Μουσαμά κοντά στο Θέατρο Πέτρας, τοποθετημένο στις πρώτες επιλογές.

Η απειλή της καύσης των σκουπιδιών

Πριν κάποιους μήνες σοκαριστήκαμε από την είδηση πως ο δήμος Αθήνας συζητούσε με τον δήμο Ασπροπύργου τη δημιουργία μονάδας που θα καίει επεξεργασμένα σκουπίδια στον Ασπρόπυργο!!

Όμως η καύση σκουπιδιών είναι ήδη μια πραγματικότητα στην πόλη του Βόλου στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge, δημιουργώντας ασφυξία στους κατοίκους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η προσπάθεια επιβολής της στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται στις μέρες μας.

Μαζί εξελίσσεται μια τεράστια εκστρατεία συγκάλυψης των συνεπειών της καύσης και εξωραϊσμού πίσω από εύηχες λέξεις («θερμική επεξεργασία», «ενεργειακή αξιοποίηση» κ.λ.π.).

Να τους σταματήσουμε!

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την δημιουργία χωματερής στο λατομείο Μουσαμά, να εμποδίσει νέα επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής καταγράφοντας το δικό μας «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!» και να σταματήσουμε στην αρχή της την κουβέντα για καύση σκουπιδιών, είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στα συμφέροντα που αυτή προωθεί.

Βρίσκουμε λογική και σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον την προταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμάτων Αττικής) για 100% δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Η πρόταση αυτή δεν είναι συμφέρουσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που με τζάμπα πρώτη ύλη, τα δικά μας σκουπίδια, κερδοσκοπούν ασύστολα, προσβλέποντας σε εισαγωγή της καύσης για να συνεχίσουν το «φαγοπότι»… Είναι όμως συμφέρουσα για τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορούσαν να απαλλαχθούν από το βάρος των αντισταθμιστικών και να αποκτήσουν υπολογίσιμα έσοδα ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και να ενισχύσουν τις προνοιακές πολιτικές των δήμων.

Αυτοοργανωνόμαστε

Εμείς, κάτοικοι της Πετρούπολης και των γειτονικών περιοχών,με κοινή συνισταμένη τη διάθεση για κινηματική δράση, δημιουργήσαμε εδώ και 1,5 χρόνο την κίνηση «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», για να ενημερώσουμε τον κόσμο της Πετρούπολης και των γύρω δήμων και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να συντονιστούμε με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες περιοχέςκαι να συμβάλλουμε στην οργάνωση μαζικών κινηματικών δράσεων. Λειτουργούμε συλλογικά, ενωτικά και δημοκρατικά, μέσα από συνελεύσεις και οργανωνόμαστε στη γειτονιά, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Μέχρι σήμερα:

  • μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό, μαζέψαμε υπογραφές
  • προχωρήσαμε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης με ειδικευμένους επιστήμονες & τοπικούς φορείς καθώς και περιβαλλοντικές δράσεις με παιδιά και γονείς
  • παρεμβήκαμε σε δημοτικά συμβούλια και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις και άλλων φορέων για το θέμα –είτε εδώ στην Πετρούπολη είτε στη Φυλή
  • συνδιοργανώσαμε την τοπική πορεία στην Πετρούπολη στις 20 Απρίλη (με τον σύλλογο δασκάλων «Δ.Γληνός», την Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εργαζομένων Δ. Πετρούπολης, τον «Βοτανικκό Κήπο», και με την στήριξη της «Ανυπότακτης Πετρούπολης» και του «Ασυμβίβαστου Ιλίου»).

Κατά τη γνώμη μας, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, δεν αρκεί μια απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου, ή μια κομματική πορεία ή αποσπασματικές δράσεις. Απαιτείται αγώνας διαρκείας, με δημιουργία επιτροπών ανά γειτονιά, τοπικές κινητοποιήσεις, προκήρυξη ακόμα και τοπικής απεργίας στην Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων στο δήμο, τον εμπορικό σύλλογο, την μαθητική κοινότητα κ.λ.π. Κι αυτό προϋποθέτει την εμπιστοσύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τις τοπικές κοινωνίες!

Επιπλέον χρειάζεται συντονισμός με κινήσεις σε γειτονικές περιοχές (Ίλιον, Περιστέρι, Άνω Λιόσια κ.λ.π.) και κεντρικές κινητοποιήσεις με πολίτες και μαζικούς φορείς της Δυτ. Αθήνας. Αλλά και με τοπικά κινήματα, όπως στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις Σκουριές ενάντια στην οικολογική καταστροφή της ELDORADO, στην Ήπειρο και το Ιόνιο ενάντια στις εξορύξεις κ.α.

Διεκδικούμε

Με όπλο μας την αλληλεγγύη και πίστη στον δίκαιο αγώνα μας, απαιτούμε:

  • Ανάκληση της 248/2019 απόφασης του ΕΣΔΝΑ (τελευταία επέκταση Φυλής).
  • Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ ή για έναρξη της καύσης σκουπιδιών.
  • Να κλείσουν επιτέλους οι εγκαταστάσεις στη Φυλή (χωματερή, ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων) και να υπάρξει σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, 100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Έτσι πόροι που σήμερα απορροφούνται ως δημοτικά τέλη θα απελευθερωθούν για κοινωνικές και φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Έλα σε επαφή μαζί μας. Πάρε μέρος στις συνελεύσεις μας. Γνωριζόμαστε – Συζητάμε – Αυτοοργανωνόμαστε!

ΧΩΜΑΤΕΡΗ  STOP – πολίτες εν δράσει

Τηλέφωνα: 6932253326, 6976762588, email: mousamastop@gmail.com – www.facebook.com/mousamastop/