Home Περιφέρεια Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

0
0

 ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ/ΑΤΤΙΚΗ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που θέλουν να μετατρέψουν την Δυτική Αθήνα/Αττική ως χώρο απόθεσης και ταφής, σχεδόν όλων των αποβλήτων της Αττικής για τα επόμενα χρόνια.

Στην ανακοίνωση της που εξέδωσε στις 11 Μαΐου επισημαίνει ότι η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική δεν είναι η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου. Αναλυτικά αναφέρει:

Οι εξαγγελίες αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020, προβλέπουν την γιγάντωση της εγκατάστασης της Φυλής όπου θα καταλήγει το σύνολο σχεδόν των αποβλήτων της Αττικής. Συγκεκριμένα καταργούνται τρεις (3) από τις έξι (6) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) – που προέβλεπε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και ορίζει πως θα γίνουν μόνο τρεις (3), εκ των οποίων η μία και μεγαλύτερη στη Φυλή, ενώ οι άλλες δύο μικρότερης δυναμικότητας στο Γραμματικό και το Σχιστό. Οι νέες μονάδες θα γίνουν με Συμβάσεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα με ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής είναι σαφές: Κατάργηση στην πράξη όλων των θετικών στοιχείων του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του ΠΕΣΔΑ της Αττικής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Πατούλης επειδή είναι δέσμιοι των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, δεν θέλουν ούτε να ακούν για εναλλακτικά φιλοπεριβαλλοντικά  μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων με δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση με  έμφαση στην πρόληψη και την προδιαλογή των υλικών.

Μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Αττικής επιχειρούν να εισάγουν την καύση των απορριμμάτων για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αντίθεση με τα όσα ορίζει σαφώς το υφιστάμενο ΕΣΔΑ που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρούν μια ακραία αντιδραστική αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ Αττικής, ενός σχεδίου που προέβλεπε το οριστικό κλείσιμο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Φυλής, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ με την ευθύνη να βαρύνει όλα τα επίπεδα – από την κεντρική διοίκηση ως την αυτοδιοίκηση.

Όλα τα παραπάνω δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Οι κάτοικοι, οι φορείς, οι συλλογικότητες και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας/Αττικής πρέπει να πουν “ως εδώ”. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει καμία απολύτως διαδικασία επέκτασης της εγκατάστασης της Φυλής.

Την Παρασκευή 15/5/2020 ο ΕΔΣΝΑ ανοίγει τις οικονομοτεχνικές προσφορές των εργολάβων για το νέο μεγάλο ΧΥΤΑ Φυλής σε συνέχεια της υπ.αριθμ. 248/2019 απόφασης της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Την ημέρα αυτή, στις 9:30π.μ., θα βρεθούμε έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 & Μωραΐτη 90, περιοχή Ελληνορώσων), στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας – τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19 – για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους ενεργούς πολίτες που εναντιώνονται στους σχεδιασμούς που θέλουν να καταδικάσουν την Δυτική Αθήνα/Αττική ως την «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου.