Home Δυτική αθήνα AΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 301 ΕΒ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
AΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 301 ΕΒ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

AΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 301 ΕΒ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

0
0

Τα σενάρια πώλησης τμήματος του στρατοπέδου 301 ΕΒ σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία έχουν φέρει αναταραχή στο δήμο Αγίων Αναργύρων.

 

 

Δημοσίευμα προ 9 μηνών, που μιλούσε για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου 301 ΕΒ  σε κατασκευαστική εταιρία αναδύθηκε στην επικαιρότητα προκαλώντας έντονη ανησυχία στην κοινωνία των Αγίων Αναργύρων.

 

Τον Ιούλιο του 2020 η ιστοσελίδα Reformer.gr  είχε δημοσιεύσει αποκλειστικό ρεπορτάζ κάνοντας λόγο για παραχώρηση χρήσης του αριστερού τμήματος του στρατοπέδου στον ΑΚΤΩΡ με την υποχρέωση ανάπλασης των υπολοίπων 2/3 της έκτασης του 301 ΕΒ.

Τα σενάρια πώλησης αναδύθηκαν στην επικαιρότητα προκαλώντας αντιδράσεις. Η δημοτική παράταξη «Αλληλεγγύη Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό» σε ανάρτησή της στο facebook εκφράζει την αντίθεσή της επικαλούμενη μάλιστα και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αντιτίθενται σε τυχόν τέτοια σχέδια και σημειώνει ότι αποτελεί διαχρονική απαίτηση του δήμου να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής η συγκεκριμένη έκταση.

Σε ανάλογο ύφος και το δημοσίευμα του left.gr όπου παρουσιάζεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αγίων Αναργύρων που κάνει λόγο για καμία σκέψη να παραχωρηθεί το 301 ΕΒ σε ιδιώτες.

Τέλος και ο βουλευτής του Μέρα25 Κρίτων Αρσένης, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό,  ζητά να του απαντηθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και για ποιο λόγο δεν αποδίδεται το μέρος του στρατοπέδου που δεν χρησιμοποιείται , ως χώρος πρασίνου για τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων-Καματερού αλλά και του Ιλίου.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REFORMER.GR

Πριν από 10 ημέρες σας είχαμε γράψει για την απομάκρυνση του 301 ΕΒ, με τίτλο «Η απομάκρυνση του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου από τους Αγίους Αναργύρους και η εμπλοκή της ΑΚΤΩΡ».

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου σας παρουσιάσαμε το θέμα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, γράφοντας.

Η απομάκρυνση του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου μέσα από την Πόλη των Αγίων Αναργύρων, είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει την πόλη επί δεκαετίες και έχει μείνει στη μνήμη όλων για τους αγώνες, τις συγκεντρώσεις, τις συσκέψεις και τις ψεύτικες υποσχέσεις που είχαν πάρει.

Φτάνοντας στο σήμερα, έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες απομάκρυνσης του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου, κάτι το οποίο είναι θετικό, συνάμα όμως έχει και τα …περίεργά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του reformer.gr από υψηλά ιστάμενους, πριν καν αποδοθεί το 301 Ε.Β. στους πολίτες, ήδη έχει αποδοθεί στην ΑΚΤΩΡ. Μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει προσυμφωνίες με την ΑΚΤΩΡ (είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), εταιρεία που θα αναλάβει την …ανάπλαση του 301 Ε.Β.

Νέα στοιχεία

Σε συνέχεια όσων έχουμε γράψει, μαθαίνουμε επιπλέον στοιχεία και σας τα παραθέτουμε.

Η συμφωνία με την ΑΚΤΩΡ έχει ως εξής.

Η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ θα έχει στη διάθεσή της το 1/3 περίπου της έκτασης και συγκεκριμένα το αριστερό τμήμα του Στρατιωτικού Εργοστασίου και για τους κατοίκους που γνωρίζουν μας προσδιόρισαν ως «αριστερό τμήμα», αυτό το οποίο είναι προς την πλευρά της συνοικίας Μυκονιάτικα. Αδιευκρίνιστος είναι για την ώρα ο τρόπος χρήσης του συγκεκριμένου χώρου από την κατασκευαστική εταιρεία.

Παράλληλα όμως η ΑΚΤΩΡ για να πάρει προς χρήση τη συγκεκριμένη έκταση, θα πρέπει να αναλάβει την ανάπλαση των υπόλοιπων 2/3 της έκτασης του 301ΕΒ, κάτι για το οποίο έχουν δώσει «τα χέρια».

Σύντομα θα επανέλθουμε.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ»

Ως παράταξη ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας για την «κινητικότητα» στο στρατόπεδο 301 ΕΒ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, ένα τμήμα του στρατοπέδου «ΛΓΟΥ(ΠΒ) Θ.ΚΟΣΚΙΝΑ»-301 Ε.Β. και συγκεκριμένα αυτό προς τα Μυκονιάτικα, σχεδιάζεται να πωληθεί σε κατασκευαστική εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε πως η θέση του 301 Ε.Β. βρίσκεται στη καρδιά της πόλης μας. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντούσε αρνητικά, διαχρονικά και με διάφορες δικαιολογίες, σε όλα τα αιτήματα του Δήμου Αγίων Ανάργυρων Καματερού.

Ο Δήμαρχος υποτίμησε το θέμα και η αντίδραση του περιορίστηκε σε μία τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπηρεσία τον ενημέρωσε (τηλεφωνικά!) πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Όπως η ζωή έχει δείξει οπού υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Συνυπολογίζοντας, μάλιστα,  ανάλογες πρακτικές της Κυβέρνησης, απαιτήσαμε και λήφθηκε η κάτωθι απόφαση:

«Το δημοτικό συμβούλιο Αγίων Ανάργυρων Καματερού εκφράζει την αντίθεση του σε τυχόν πώληση τμήματος του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου Βάσεως που βρίσκεται στο Δήμο μας, σε κατασκευαστική εταιρεία, πιθανότητα που προέκυψε ύστερα από σχετικές πληροφορίες . Η τυχόν επαλήθευσή της, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το Δήμο μας, στον οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου. Διατρανώνεται η αντίθεση του Σώματος, σε τυχόν τέτοια Σχέδια και η πάγια, διαχρονική απαίτηση του Δήμου μας, για διεκδίκηση της έκτασης αυτής απ’ το Δήμο μας και απόδοσής της στους κατοίκους.

Η παρούσα απόφαση να αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής ΄Άμυνας»

Η «Αλληλεγγύη, η δύναμη μας» καλεί τους δημότες να είναι ανήσυχοι και σε επαγρύπνηση για το ζήτημα. Η αντίδρασή μας σε μία πώληση των χώρων του 301 Ε.Β. (ολόκληρων ή μέρος τους) πρέπει να είναι άμεση και δυναμική.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ LEFT.GR

Κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Άμυνας ίσως βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση για να παραχωρήσουν τμήμα του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου Βάσης, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, σε ιδιώτες και συγκεκριμένα σε μία κατασκευαστική εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε διαβούλευση για να παραχωρήσουν τμήμα του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου Βάσης, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, σε ιδιώτες και συγκεκριμένα σε μία κατασκευαστική εταιρεία.

Σχετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει:

«Όπως ήταν αναμενόμενο τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής μας, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και όλων των Διοικήσεων του Δήμου διαχρονικά, η απόδοση της συγκεκριμένης έκτασης στην τοπική κοινωνία. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες στο παρελθόν,  ώστε να αποδοθεί  η συγκεκριμένη έκταση – ή έστω  τμήμα αυτής – στους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, και να αξιοποιηθεί με σκοπό  τη δημιουργία χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής.

Υπενθυμίζεται πως στον Δήμο μας υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί πως το 301 ΕΒ βρίσκεται κυριολεκτικά «στην καρδιά» της πόλης μας. Συνεπώς, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για παραχώρηση του 301 ΕΒ σε ιδιώτες – πόσο μάλλον σε μία κατασκευαστική εταιρεία – στην πραγματικότητα αντιστρατεύεται τα ίδια τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων του Δήμου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού συνεδρίασε την 14η Απριλίου 2021 και αποφάσισε ομόφωνα:

α) την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν παραχώρηση ή πώληση της συγκεκριμένης έκτασης σε ιδιώτες

β) ότι θα εργαστεί για τη υλοποίηση της πάγιας, διαχρονικής θέσης του Δήμου μας για τη διεκδίκηση και απόδοσή αυτής της έκτασης στους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων.

Ως «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων» καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας να είναι σε πλήρη εγρήγορση για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου μας και της τοπικής μας κοινωνίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την πόλη που μας αξίζει.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για πώληση ή παραχώρηση του 301 ΕΒ  – ή τμήματος αυτού – σε ιδιώτες. Μια τέτοια μεθόδευση από όποια κέντρα και να εκπορεύεται  δεν πρόκειται να περάσει και θα μας βρει σύσσωμους απέναντι».

 

H ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗ

Μόνο το ¼ του Στρατοπέδου 301 Εργοστάσιο Βάσης στην καρδιά των Αγίων Αναργύρων χρησιμοποιείται από τον στρατό. Αν και αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων η παραχώρησή του στο Δήμο και η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλο τμήμα του Στρατοπέδου 301 θα περάσει σε ιδιώτες. Αναφέρεται μάλιστα ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ακολουθήσει το μοντέλο πώλησης του στρατοπέδου «Πλέσσα» στη Λεωφόρο Μεσογείων, το οποίο στον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκμίσθωσή του, πέρασε στη ΔΕΗ η οποία  έδωσε την καλύτερη προσφορά από τους άλλους τρεις διεκδικητές και εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατασκευάσει ένα «εμβληματικό κτίριο».

Στην με α.π. 232/29.11.2019 Επίκαιρη Ερώτησή μου για το θέμα είχα τονίσει το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για µια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας που υποφέρει από τον ΧΥΤΑ Φυλής, από χιλιάδες προβλήματα µμεταφερόμενης ρύπανσης, από το Θριάσιο Πεδίο και από καταπατήσεις. Μέχρι τώρα η θέση του υπουργείου ήταν ότι ο χώρος είναι χρήσιμος για τον στρατό και ότι η  μετεγκατάστασή του θα κοστίσει πολλά χρήματα συνεπώς δεν μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες της περιοχής.

Ερωτάται o κ. Υπουργός:

Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για την έναρξη διαπραγματεύσεων πώλησης μέρους του Στρατοπέδου 301 Ε.Β.;

Για ποιο λόγο δεν αποδίδεται το μέρος του στρατοπέδου που δεν χρησιμοποιείται  ως χώρο πρασίνου για τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων-Καματερού αλλά και του γειτονικού Ιλίου;